Hlavní obsah

Radim Uzel: Orální sex zvyšuje šanci na otěhotnění

Právo, Radim Uzel

Pod heslem sexuální revoluce vám internetový vyhledávač nabídne víc než 50 000 odkazů. Dozvíte se, že začala před 50 lety vynálezem hormonální antikoncepce. Nebo snad ještě o pár let později rozvojem netradičních vztahů, jako je registrované partnerství homosexuálů? Anebo výskytem neobvyklých, často bizarních forem sexuálního spojení: sadomasochistickými aktivitami, orálním či análním sexem?

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pokud samotné slovo revoluce chápeme jako náhlý přechod od jedné kvality v druhou, můžeme s klidem prohlásit, že žádná sexuální revoluce vlastně neexistuje. Antikoncepční snahy jsou staré jako lidstvo samo a homosexualita se prokazatelně vyskytovala už ve starověku.

A všechny ostatní čuňačinky? Taky nic nového pod sluncem. Nedávno jsem psal předmluvu k prý nejskandálnějšímu dílu světové literatury, dvě stě let staré knize markýze de Sade - 120 dnů Sodomy. To je opravdu čtení jen pro hodně otrlé.

Mnohé sexuální taškařice rozkvétají pod vlivem internetu. Třeba v naší poradně na internetové adrese www.planovanirodiny.cz odpovídám každý týden na několik dotazů týkajících se orálního sexu. Ani v tomto případě se nejedná o převratnou novinku, jak o tom ostatně svědčí i prastaré fresky v antických vykopávkách. Troufám si však říci, že v současné době prodělává jakousi renesanci.

Ovlivňování chutí

Hitem poslední doby se stalo ovlivnění chutě ejakulátu různou stravou. Lidé už dávno vědí, že káva a alkohol způsobují mírně nahořklou chuť semenné tekutiny. Zatímco pokrmy s jemnou chutí, jako meloun, ananas nebo celer, ovlivní ejakulát do příjemnějších chuťových dimenzí. Také vegetariáni se holedbají tím, že chuť jejich semene je daleko příjemnější než u masožravých mužů.

V roce 2003 kolovala na internetu zpráva o tom, že orální sex a zejména polykání semene snižuje u ženy riziko rakoviny prsu.

Zprávu převzala i některá bulvární media. Nakonec se ukázalo, že je to nesmysl a jedná se pouze o žert amerických vysokoškoláků. Také „zaručené“ informace o příznivých účincích ejakulátu na pleť, nebo o obsahu vitamínů jsou většinou kachny. Záměrně je vypouštějí muži, kteří se snaží ovlivnit sexuální praktiky svých partnerek.

Káva a alkohol způsobují mírně nahořklou chuť ejakulátu. Meloun, ananas nebo celer ho ovlivní do příjemnějších chuťových dimenzí.

Co však stojí za opravdu seriózní výzkum, je skutečnost, že orální styk může příznivě ovlivňovat plodnost. Polknutí mužského semene je na první pohled aktem dokonale antikoncepčním. Vědci však zjistili, že opakovaný kontakt s ejakulátem partnera vede k přátelskému chování ženského imunitního systému.

Je to stejné jako u alergika, který se prostřednictvím očkování postupně seznamuje s cizorodou bílkovinou. Ta mu posléze neškodí. Podobné je to i s ženou. Začíná lépe tolerovat bílkovinu semene.

A teď přijde závěrečná bomba: s takovým partnerem pak i snáze otěhotní! Vědci prokázali, že častý kontakt s ejakulátem stabilního partnera zvyšuje pravděpodobnost početí. A naopak je nižší pravděpodobnost otěhotnění s partnerem náhodným, jehož bílkoviny představují pro ženu vlastně cizorodou tkáň.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké maličkosti stačí ženám ke štěstí

Jednoduchý dotaz, který v sobě skrývá životní touhy a přání mnoha žen po celém světě. Stejně jako Mel Gibson ve stejnojmenném filmu si tedy položme otázku - po...

Výběr článků

Načítám