Hlavní obsah

Za úbytek spermií u mužů prý může bisfenol A

Problémy s plodností trápí stále více párů. Dávno je již doba, kdy za tím stály potíže výhradně žen. Stále častěji se to týká i mužů, markantně jim ubývá kvalitních spermií. Podle nejnovější americké studie za tento stav může i bisfenol A (BPA), který je obsažen v nádobí do mikrovlnky, příborech, kávovarech, lahvích na balenou vodu či kojeneckých lahvích.

Foto: Profimedia.cz

Deformaci spermie způsobuje řada chemických látek. Podle amerických vědců mězi ně patří i bisfenol A.

Článek

"Počet spermií u mužů se za posledních padesát let snížil o více než 50 procent. Podle americké studie to může souviset s koncentrací BPA v moči," uvedla mluvčí Greenpeace ČR Lucie Jakešová.

Podle ní američtí vědci zkoumali vzorky moči a spermií mužů, kteří se léčili pro poruchu plodnosti. U 89 procent vzorků zjistili BPA, čtvrtina mužů s nejvyšší koncentrací BPA v moči měla o 23 procent méně spermií než čtvrtina mužů s nejnižší koncentrací. Výsledky naznačovaly možné poškození DNA ve spermatických buňkách.

"Řada států se již začala tímto problémem zabývat a státy jako USA, Kanada, Dánsko či Francie již pozastavily prodej kojeneckých lahví s BPA," dodala Jakešová.

Nebezpečných látek je mnohem víc

Kromě BPA ovšem patří k nepřátelům mužské plodnosti také těsné kalhoty a slipy, horké koupele, drogy, kouření, nadváha, špatně tvarované cyklistické sedlo a nejnověji prý také nootebook. Muži, kteří ho mají při psaní na klíně, si nahřívají varlata. Teplo tvorbu spermií brzdí. Notebook vyzařuje kromě tepla také vysokofrekvenční záření. To vyzařují i mobily, jejich nošení v kapse kalhot vědci mužům proto také nedoporučují.

Podle sexuologa Karla Kočího ze soukromé andrologické ordinace existuje stovka látek s nepříznivým vlivem na tvorbu spermií, například ftaláty, těžké kovy, rozpouštědla a pesticidy. Na pokles počtu spermií reagovaly i normy pro mužskou plodnost: z 80 miliónů v mililitru ejakulátu klesly až na současných 20 miliónů.

"Pokud se muži léčí s poruchou plodností, neměli by se dál vystavovat těmto nebezpečným látkám. Jedině tak docílí skutečně úspěšné léčby," dodává Kočí.

Reklama

Související témata:

Související články

Ničitelé mužské plodnosti

Ta zpráva vyděsila mnohého majitele vyhřívaných sedaček v autě. Podle výzkumu vědců z univerzity v německém Giessenu mohou totiž snížit jejich šance na početí...

Výběr článků

Načítám