Hlavní obsah

Princ Charles s Camillou preferují oddělené manželství

Právo, Zdeněk Nevělík

Když se v dubnu 2005 britský následník trůnu princ Charles oženil se svou dlouholetou přítelkyní Camillou Parker-Bowlesovou, zdálo se, že se oběma splnil nejtajnější sen. O to větším překvapením je, že manželé nyní žijí čím dál více oddělené životy.

Foto: Profimedia.cz

Svatba korunního prince a vévodkyně.

Článek

Dnes jedenašedesátiletý Charles a o dva roky starší Camilla se poznali v roce 1970 a téměř okamžitě se do sebe zamilovali. Královská rodina ale byla proti takovému sňatku, a Camilla se proto o tři roky později provdala za důstojníka kavalerie Andrewa Parkera Bowlese, zatímco Charles se v roce 1981 oženil s Dianou Spencerovou (kterou mu ovšem podle některých důvěrných zdrojů Camilla pomohla vybrat).

Bývalí milenci se přesto nepřestali potají stýkat, dokud se princ v roce 1992 veřejně nepřiznal k cizoložství. Obě manželství se rozpadla a Charles s Camillou, pro kterou měla Diana ne moc lichotivou přezdívku Rotvajler, dostali příležitost začít všechno znovu. Když se před pěti lety vzali, vypadalo to jako završení jejich přání být spolu.

Foto: Profimedia.cz

Manželé si i přes všechny rozdílnosti povah rozumějí. Sklenici piva načepoval Camille sám Charles při návštěvě jednoho baru ve Walesu.

Avšak ne vždy se představy stoprocentně naplní, a tak se každodenní realita podepsala i na královském svazku. Britský tisk si všiml, že když se letos v dubnu vévodkyně z Cornwallu vrátila ze Skotska se zlomenou nohou, rozhodla se pro zotavení ne na Highgrove, venkovském sídle prince z Walesu, ale ve svém, asi třicet kilometrů vzdáleném domě Ray Mill.

Pro většinu vdaných žen není normální, když nemocná manželka odmítne pomocnou ruku svého chotě. To však platí v běžném manželství, což to Charlesovo s Camillou rozhodně není.

Vnoučata a povinnosti

Princ i princezna mají nezávislé povahy a pevně zažité zvyky, které se navzájem ještě před svatbou rozhodli respektovat. Když se Camilla před pěti lety stala vévodkyní, věděla například, že bude muset často utíkat od škrobených formalit princova světa na svůj Ray Mill.

Camilla byla dobře obeznámena s Charlesovou takřka maniakální posedlostí domácí čistotou a s tím, že každá věc má přesně určené místo, a věděla, že tyto posedlosti se s věkem ještě prohlubují. Stejně tak Charles byl už od jeho návštěv na Ray Mill smířen s tím, že jeho žena si na pořádek moc nepotrpí.

Všechno je tedy, jak má být? Ne tak docela. „Když jsou žena s mužem milenci po 30 let a nakonec se vezmou, jejich vztah se změní. Stále se milují, o tom není pochyb, ale život v manželství je složitý pro tak nezávislé povahy, které se vždy těšily z fyzických aspektů života.

V sexuálním vztahu mezi milenci je určitý náboj, který po letech manželství zmizí,“ podotkl jeden ze známých vévodkyně. „Charles byl (ke Camille) ze začátku fantastický, ale nikdy se neuměl příliš starat o ostatní,“ dodal jiný.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkynin syn Thomas a dcera Laura s jejich potomky Lolou a Elizou, o které se Camilla ráda stará.

Málokdo čekal, že Camilla bude trávit tolik času na Ray Mill, kde má možnost vrátit se neformálnímu životu, který měla před svatbou, k návštěvám přátel, k péči o zahradu a o svá vnoučata. Nechala si dokonce upravit část nejvyššího patra budovy pro potřeby pěti potomků své dcery Laury a syna Thomase. Něco takového by na Highgrove nebylo možné.

„Camilla miluje to, mít kolem sebe vnuky, ale Charles jednoduše nesnáší hluk a nepořádek, který malé děti nadělají,“ vysvětlil jeden z princových poradců.

Vnoučata jsou ale jen jedním z důvodů, proč Camilla a Charles tráví stále více času v oddělených domech. Vévodkyně také nemůže skousnout úřední řád života na princově usedlosti. „Tamní formality v ní vyvolávají klaustrofobii, hlavně nesnáší mít pořád kolem sebe všechno to služebnictvo (přes sto lidí), kterým se Charles obklopuje,“ řekl jeden z přátel vévodkyně.

Vévodkyně se děsí trůnu

Camilla je mimo jiné terčem kritiky Charlesových poradců kvůli jejímu relativně „zahálčivému“ veřejnému životu. Jeden z nich ji dokonce kdysi označil za „nejlínější ženu, která se v Anglii ve 20. století narodila“.

„Měla na tuto kritiku odpovědět intenzívnější prací, což se ale nestalo. Nechce se jí dělat nic, co ji nudí, zatímco všichni ostatní členové královské rodiny své povinnosti více méně plní,“ poznamenal jiný člen Charlesova týmu.

Jak moc bere úkoly vyplývající z jejího postavení na lehkou váhu, ukázala Camilla letos v červnu, kdy Londýn navštívil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Tehdy se z „rodinných důvodů“ vyhnula setkání s jeho chotí Carlou, později však vyšlo najevo, že před schůzkou s první dámou Francie dala přednost křtinám svého vnuka.

Pro většinu vdaných žen není normální, když nemocná manželka odmítne pomocnou ruku svého chotě.

Mnoho lidí nechápe, proč se vlastně Camilla a Charles brali, když to mezi nimi i tak skvěle klapalo. Sňatek byl ale nutný ze státnických důvodů: Charles si jako budoucí monarcha nemůže dovolit mít po svém boku pouhou přítelkyni.

Foto: Profimedia.cz

Se členkami Střediska pro ženy v Gloucester shire. Je to jedna z mála veřejných akcí, kterých se účastní.

Po více než pěti letech si však Camilla stále nezvykla na to, být členkou královské rodiny. „Děsí ji, jaký bude její život, až se Charles stane králem,“ tvrdí jeden její známý. Jako královna by už pak jistě nemohla zmizet na celé dny na svůj milovaný Ray Mill.

Rozchod nehrozí

Kdo by v případě Charlese a Camilly mluvil o manželské krizi či dokonce o hrozícím rozchodu, byl by na omylu. V jejich svazku láska nechybí a jeho nevšední podoba jim zatím vyhovuje. Koho by ale napadlo, že žena, kvůli které se korunní princ rozešel se svou mladou a krásnou manželkou Dianou, bude tolik času trávit sama ve vlastním světě?

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy, kterým miliardy nespadly do klína

Topí se v miliardách, ale nedostaly je zadarmo - vydělaly si je samy a většinou začínaly od píky. Když v roce 2003 čínský magazín Hurun Report zařadil Wu...

Výběr článků

Načítám