Hlavní obsah

Milujte se minimálně dvakrát týdně, radí kardiologové

Novinky, Dana Sokolová

Lidé se stále mylně domnívají, že sex lidem z pohledu srdečních příhod příliš neprospívá. Obrázek muže, který zkolaboval při sexu s mladou ženou, patří mezi velmi častý předsudek. Pravda je ale někde úplně jinde. Podle kardiologů, muži provozující sex pravidelně dvakrát týdně mají daleko menší riziko kardiovaskulárních onemocnění, než ti, co se milují méně často.

Foto: Profimedia.cz

U mužů dochází ke zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění s klesající frekvencí sexuální aktivity.

Článek

Odborníci se tímto tématem zabývali v minulosti již několikrát, ale až nejnovější studie publikovaná v odborném časopise American Journal of cardiology došla k závěru, že pravidelný sex lidem skutečně velmi svědčí.

Výzkumu se zúčastnilo 1 165 mužů středního věku (průměrný věk byl padesát let), kteří do začátku studie neprodělali žádné z kardiovaskulárních onemocnění. Mezi ně patří jak srdeční choroby a cévní mozkové příhody, tak i onemocnění periferního žilního a tepenného systému. Všichni účastníci pak byli sledováni v průměru šestnáct let, během kterých byla hodnocena jak aktivita intimního života, tak i vznik kardiovaskulárních obtíží. Výsledky byly více než překvapivé.

"U mužů dochází ke zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění s klesající frekvencí sexuální aktivity. V porovnání s muži, kteří si sex dopřávali 2–3krát týdně, měli muži milující se maximálně jednou za měsíc téměř o 50 procent vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vědci přitom samozřejmě vzali v potaz i věk pacienta a to, zda trpí či netrpí poruchou erekce," potvrzují výsledky průzkumu lékaři ze serveru Kardiochirurgie.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám