Hlavní obsah

Krásné ženy mohou mužům způsobit zdravotní potíže

Právo, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásná žena a muž může být zdraví velmi nebezpečná kombinace. Jeden by muže až politoval. Stačí, když stráví pouhých pět minut v přítomnosti krásné ženy, a v organismu dojde k zemětřesení. Tělo v reakci vyprodukuje takovou hladinu stresového hormonu kortizolu, že to může ublížit srdíčku. Dokonce navodit infarkt.

Foto: Profimedia.cz

Krásné ženy mohou být pro zdraví muže nevhodné.

Článek

Varovala před tím nová studie univerzity ve španělské Valencii s tím, že nebezpečí se zvýší, když se muži pokoušejí o krásku, která je „nad jejich možnosti“. Stres, který zažívají, je srovnatelný s vyskočením z letadla, varuje studie.

Jak informoval britský The Daily Telegraph, vědci testovali 84 studentů. Každého posadili do místnosti a požádali ho, aby řešil sudoku. Přítomni byli ještě jeden neznámý muž a žena.

Foto: Profimedia.cz

Když žena místnost opustila, stresová hladina se u dobrovolníka nezvýšila. Když však student se ženou zůstal sám, kortizol okamžitě vyskočil. „Ve studii jsme předpokládali, že u většiny mužů může přítomnost krásné ženy vyvolat dojem, že jde o příležitost ke vztahu,“ shrnuli vědci.

„Zatímco někteří se mohou vyhnout atraktivní ženě, protože si myslí, že patří „do jiné ligy“, většina vycítí příležitost a zaznamená hormonální reakci. Studie ukázala, že se hladina kortizolu zvýšila už po pětiminutovém krátkém společenském kontaktu s mladou, přitažlivou ženou. To dokazuje, že mezilidská interakce může mít vliv na sekreci kortizolu.“

Jak podotýká The Daily Telegraph, kortizol v malých dávkách může mít pozitivní vliv; zlepšuje vnímání a navozuje pocit pohody. Nicméně jeho chronicky zvýšená hladina může zdravotní stav zhoršit. Jde například o srdeční problémy, cukrovku, vysoký krevní tlak a impotenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám