Hlavní obsah

Brazilské restaurace netolerují zbytky na talíři

– BRAZÍLIE
Novinky, Korzo/Plus

Brazilské restaurace nutí klienty, aby dojídali objednané porce a zákazníky, kteří plýtvají jídlem a nevracejí prázdné talíře, pokutují. Restauratéři se tak snaží podpořit program proti mrhání potravinami.

Článek

Pokutováním se však připravují o zákazníky, které pohoršuje, že musí zaplatit více, když snědí méně. Začínají si vybírat takové podniky, kde jim za zbytky na talíři nebudou účtovat zvláštní příplatek.

"Situace není dobrá. Třetinu jídla vyhazujeme. Z deseti porcí jsou nedojedeny čtyři. Jídlem by se mrhat nemělo, proto jsme se rozhodli pokutovat nepořádné strávníky," sdělil deníku Jornal da Globo mluvčí cechu restauratérů.

"Je to plýtvání a kolem nás jsou milióny lidí, kteří hladovějí a jimž se nedostává ani pro život nezbytné množství potravy," doplnil majitel pohostinství Claudia Borges.

Rozčílení klienti

Ačkoliv hosté si uvědomují, že počet hladovějících lidí je skutečně alarmující, nechápou, proč zrovna oni by měli za světový problém platit.

"Nemohu s tím souhlasit. Neexistuje zákon, na jehož základě by vás mohli přinutit sníst všechno. Co když vám jídlo nebude chutnat, nebo se vám udělá nevolno? To pak do sebe nacpete jídlo za každou cenu a poběžíte ho pak stejně vyzvracet na toaletu. Šetření není v tom, že se budou zákazníci restaurací přecpávat. Tím nikoho nenakrmíme," stěžoval si deníku Jornal da Globo zákazník Antonio Santos.

Vláda versus restaurace

Postup restaurací podle vlády odporuje zákonu, proto snaha trestat plývání zákazníků v přepočtu stokorunou za jednu nedojedenou porci bude naopak příslušnými úřady pokutována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám