Hlavní obsah

Manželé vytáčejí své ženy víc než šéfové

Novinky, Veronika Hušková

Pokud si chcete odpočinout od stresu, zůstaňte déle v práci. To je rada pro zadané ženy, která vyplývá z nejnovějšího výzkumu, o němž informoval server Daily Mail. Podle vědců je totiž pro zadané dámy domov překvapivě horším místem pro relaxaci než zaměstnání. Číhá v něm totiž manžel, případně partner, a ten je podle poslední studie často větším stresorem než šéf.

Foto: Profimedia.cz

Manžel či partner vytočí svou druhou polovičku mnohem častěji, než je tomu opačně.

Článek

Anketa mezi třemi tisíci respondenty prokázala, že manželé či partneři umí své drahé polovičky skutečně pěkně vytočit. Muži prý často rozčílí své drahé polovičky tak, až jim reálně stoupne tlak. Naopak ženy své partnery v tomto ohledu docela šetří.

U více než 58 procent dotázaných žen to překvapivě nebyl šéf nebo tchyně, kdo je nejvíce dostal "pod tlak", nýbrž manžel či partner! Šéfa označilo za největší zdroj stresu jen 43 procent respondentek. Celých osmnáct procent žen uvedlo, že manžel (partner) jim stres způsobuje průběžně. O svých křehkých polovičkách přitom toto tvrdilo jen 12 procent mužů.

Podle psychologa Caryho Coopera se na fenoménu "partnerského stresování" ukazuje, že si lidé stále víc "nosí" své pracovní potíže domů. Ekonomická krize a s ní související strach ze ztráty zaměstnání podle něj celý problém ještě zhoršuje. Vystresovaní lidé často svou nervozitu přenášejí na svého partnera a ubližují tak svému vztahu.

"Jednou z příčin domácího stresu je i kultura přesčasů. Pokud pravidelně pracujete dlouhé hodiny, škodíte nejen svému organismu ale i partnerství," varuje Cooper.

Ženy na kariéře tolik nelpí

Profesor dodal, že mísení rodinných povinností s kariérou způsobuje, že ženy jsou ve větším stresu než muži. Nicméně, dokáží se s ním alespoň lépe vyrovnat, a to díky jejich schopnosti hovořit o svých pocitech s ostatními.

Podle výzkumu také ženy tolik nelpí na hodnotách spojených se zaměstnáním. Například se mnohem více starají o svou váhu než o svůj výdělek. Téměř polovina respondentek uvedla, že je jejich váha je velmi důležitá pro jejich zdraví a pohodu. O svém platu to řeklo ale jen 27 procent dotázaných žen.

Ženy se také až dvakrát více zajímají o vliv obezity na jejich zdraví. Že je obezita důležitý faktor pro zdraví a pohodu si uvědomuje pouhých 36 procent mužů, celých 33 procent si to ale myslí o své mzdě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám