Hlavní obsah

Při vzrušení lidé hůře odolávají nejrůznějším pokušením

– Houston

Vzrušený člověk hůře odolává erotickým pokušením, ale podle nové texaské studie není vzrušení dobré ani při důležitém rozhodování a odolávání jiným typům svodů. Třeba těm, které se týkají zdraví. Vzrušený člověk je sice ve stavu pozitivní nálady, ale zároveň nemá dost mentální energie a síly jednat "rozumně".

Foto: Profimedia.cz

Vzrušený člověk hůře odolává erotickým svodům

Článek

„Zatímco šťastní lidé se rozhodují lépe a zdravěji, vše závisí na intenzitě pozitivních pocitů. Jinými slovy, míra vzrušení doprovázející pozitivní stav nálady může být překážkou pozitivním a blahodárným vlivům nálady s ohledem na odolnost vůči svodům a pokušením,“ tvrdí autoři studie Alexander Fedorikhin z Indiany a Vanessa M. Patricková z Texasu.

Své závěry opírají o experimentální studii, během níž skupinu vysokoškolských studentů rozdělili na dva díly. Jeden sledoval veselý videoklip, ovšem nijak zvlášť vzrušující. Druhá skupina pokusných osob viděla rovněž veselé video, ovšem jeho náboj byl silně vzrušující. Poté se měli dobrovolníci v různých situacích rozhodnout, zda si nabídnou z misky s hrozny či z misky s lentilkami. Osoby vzrušené častěji volily méně zdravé lentilky.

„Pokud chce člověk odolat pokušením a správě se rozhodovat o svém zdraví, měl by být jednak pozitivně naladěn, ale nepříliš vzrušen, aby měl dost mentální energie rozhodovat se,“ dodali autoři studie.

Reklama

Související témata:

Související články

Sex bude za deset let jen zábavou

Když se pár za deset let rozhodne mít dítě, místo do ložnice zamíří do reprodukčního centra, tvrdí vědci. Minimálně dvojice, kterým je více než třicet let,...

Výběr článků

Načítám