Hlavní obsah

Skromnost se nenosí, ženy u mužů upřednostňují aroganci

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přísloví Skromnost je první ctností lásky prý už dnes příliš neplatí. Dnešní ženy již mají zřejmě zcela jiné priority, než tomu bylo v období života Honoré de Balzaka. Podle nejnovějšího průzkumu totiž skromnost muže ženy přímo odrazuje. Mnohem větší úspěch má u nich domýšlivost a arogantní postoj.

Foto: Profimedia.cz

Ženy upřednostňují sebevědomé muže před skromnými.

Článek

Skromnost je v dnešní době považována za neatraktivní vlastnost, a to především u mužů. Ukazuje totiž jejich slabost a nejistotu, což se dnes prostě nenosí. Navíc skromní muži nejsou ochotni na svém nedostatečném sebevědomí pracovat, což jim prý úspěch u žen ještě znesnadňuje.

Neohrabaný herec Hugh Grant by tak u žen velmi snadno dostal na frak od populárního moderátora Simona Cowella, jehož popularita narostla až díky arogantním výrokům v anglické verzi Superstar.

Foto: Profimedia.cz

Simon Cowell

Skromnost u ženy nevadí

Výzkum probíhal tak, že vědci sestavili porotu z více jak 200 žen, kterým ukázali videa s uchazeči o zaměstnání. Šlo o ženy a muže, kteří se při pracovním pohovoru chovali velmi skromně a pokorně. Nedokázali se ani dostatečně pochlubit svými dosavadními úspěchy.

Přestože se uchazeči chovali velmi podobně a měli stejnou kvalifikaci, porota upřednostňovala ženy před muži.

Z výzkumu tedy vyplynulo, že skromné a nesebevědomé chování jsou ženy ochotny spíše tolerovat ženě, než muži.  U mužů toto chování považují za slabost a neschopnost.

Foto: Profimedia.cz

Jako vyplašený neurotik nevypadá

Přehnaná očekávání od mužů

Podle odborníků je to dáno především tím, že změny genderových rolí přinesly řadu výhod ženám, ale pohled a požadavky na muže se doposud nezměnily.

Aby muži byli úspěšní, musí se stále držet mužských ideálů, což vede řadu z nich k alkoholismu. Alkohol jim totiž dodává sílu a odvahu a oni tak mohou alespoň částečně zamaskovat svou slabost.

"Od mužů se stále očekává, že budou úspěšní, mocní a dominantní bez vad a nedostatků. Jakmile se u nich objeví nějaká odchylka, hned je to vnímáno jako projev ženství," upozorňuje profesorka Laurie Rudmanová z University v New Jerse.

Bohužel tento trend platí i při výběru partnera. Skromný muž nemá u žen téměř žádné šance vedle sebevědomého až arogantního svůdníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Ideální muž by rozhodně neměl být dokonalý

Z většiny dosavadních průzkumů vycházelo, že za nejpřitažlivější muže jsou považováni černovlasí, modroocí, upravení dlouháni. Ovšem nejnovější studie...

Výběr článků

Načítám