Hlavní obsah

Nakupujete rádi a často? Možná jste novodobý fetišista

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho žen trpí mánií, při které nekontrolovatelně hromadí oblíbené předměty či různé součásti šatníku, aniž by je všechny využily. Mohou to být boty, deštníky, rukavice, klobouky. Nic neobvyklého, pokud je hromada nevyužitelných svršků nezačne vzrušovat. Pak už se jedná o fetišismus.

Článek

Prapočátky fetišismu lze hledat v dávných dobách, kdy naši předci přisuzovali těmto fetišům až magickou moc a nechali se jimi vyloženě ovládat. Dodnes v takzvaných primitivních národech, které jsou nezasaženy výdobytky civilizace, mají takzvané fetiše nadpřirozenou moc nad svými majiteli.

Foto: Profimedia.cz

Africké ženy z Pobřeží slonoviny uznávají sílu fetiše, předmětu, jenž má kouzelnou až magickou moc. Duch onoho předmětu kolikrát svého majitele ovládá. Stejně jako v takzvaném moderním světě své majitele ovládají erotické předměty...

Přisuzují se jim dokonce kouzelné, čarovné účinky a předměty-fetiše mají kolikrát vyšší postavení než samotný lidský jedinec. Fetiše se dodnes uctívají v Jižní Americe, Africe i zapadlých koutech Asie a Oceánie.

Moderní člověk v tomto kultu pokročil a do uctívání předmětů se položil s erotickým nádechem. Proto v západním světě fetiše nabývají sexuálních tvarů, erotických představ. Majitel fetiše je vzrušen z pouhého přivonění k nim, laskání se s nimi.

Foto: Profimedia.cz

Pro běžného občana nic zajímavého, leckterý fetišicta nad hromadou gumových pracovních rukavic zajásá. Těch možností použití...

Lékaři a odborníci fetišismus zařadili na seznam deviací, i když sexuologové tvrdí, že tento druh deviace není společensky nebezpečný jako jiné deviantní chování.

Extrémy: spanking a bondage

Nebezpečný se fetišismus může stát, pokud se dožene do krajností. Při extrémním fetišismu se setkáme s výrazy, které zahrnují již větší úchylky: spanking (výprasky), bondage (svazování) a dominance.

Při těchto sexuálních úchylkách, které samy o sobě patří do speciální kategorie, se totiž používají předměty, jejichž samotné nošení či používání praktikující osoby dokáže vzrušit. Fetišistovi ke vzrušení stačí, že bude svázán oblíbeným kusem koženého řemenu nebo si přes obličej natáhne zajímavou, voňavou latexovou masku.

Jako další neobvyklý, až extrémní druh fetišismu je oblékání plenkových kalhotek (pokud je tedy "deviant" oblékne), což dotyčného dokáže vzrušit.

Existují další zajímavé odnože, jež se anglicky označují sweaterfetish a sweaterbondage. Výrazy označují zálibu v dámských svetrech (samozřejmě platí čím více, tím lépe) nebo i ponožkách, rukavicích a pletených šálách.

PVC, guma, latex

Předměty erotické touhy, jako jsou boty, spodní prádlo, rukavice, kabelky, bývají vyrobeny ze zajímavých, specifických materiálů. Nezřídka jsou v kurzu různé punčochy: silonky, krajkované, síťované, nebo uniformy či korzety vyrobené z lesklých materiálů.

Materiál totiž bývá důležitým stimulem fetišisty, bez nějž by předmět erotické touhy ztrácel na významu.

Foto: Profimedia.cz

Korzety z latexu či jiných lesklých materiálů jsou vítaným erotickým objektem fetišisty.

Fetišista je nadšen z látek jako PVC a guma, chlupatina, plyš, krajka, šusťákovina. Na první místo co do oblíbenosti patří kůže a latex. I obyčejnému smrtelníkovi je jasné, že nad lesklým, hladkým a pro někoho voňavým latexem fetišistovi srdce zaplesá.

Obdivovatele či sběratele fetiše na uvedených materiálech vzrušují právě vůně a vzhled. Kůže v nich například svojí vůní a vzhledem evokuje dominantnost. Krajka zase vyvolává pocit nadřazenosti nad předmětem či osobou, jež ho nosí.

Foto: Profimedia.cz

Mezi extrémní formy fetišismy se zařazuje dominance či svazování.

Erotickými předměty však nemusí být pouze věci, které patřily konkrétní osobě. Není neobvyklé, že si fetišisté hledají objekty svého vzrušení přes inzerát.

Anketa

Jaký názor máte na fetišismus?
1. Nevím, nepřemýšlel/a jsem nad tím
7,3 %
2. Nezajímá mě to
5 %
3. Pokud se mě to netýká, je mi to jedno
12,4 %
4. Odsuzuji to jako každou úchylku
2,6 %
5. Myslím, že by se fetišisté měli léčit
3 %
6. Nevadí mi to
33,5 %
7. Považuji se za fetišistu
30,2 %
8. Praktikuji extrémní fetišismus
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1321 čtenářů.

Sexuální fetišismus

Označuje se jím erotické zaměření na speciální předměty, jako může být spodní prádlo, korzety, kabelky, kapesníky, ponožky, pásky, boty, rukavice, čepice, nebo zaměření na přitažlivé části těla (ňadra, pozadí, ruce, nohy ).  

Fetiš

Slovo má původ v portugalštině, výraz fetico označuje umělecký předmět s erotickým významem. V očích fetišistů objekt míval mytický význam, jenž přešel do erotického. Byly mu přisuzovány nadpřirozené schopnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám