Hlavní obsah

Antikoncepční pilulky berou ženám chuť na sex

Novinky, Kamila Mouchová

Vědci na Univerzitě v Heidelbergu přišli s výzkumem, který tvrdí, že ženy užívající antikoncepční pilulky mohou pociťovat sníženou chuť k milování a hůře dosáhnou vzrušení. O výsledcích výzkumu informuje server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Užívání antikoncepčních pilulek by mohlo být příčinou snížené sexuální touhy u žen.

Článek

Podobné účinky ve formě ztráty sexuální touhy jako mají pilulky, mohou mít však i jiné druhy hormonální antikoncepce, jako třeba podkožní implantáty.

Řešením jsou prezervativy

Důvodem, proč ženy bránící se před otěhotněním antikoncepčními pilulkami mohou mít problémy se sexuálním apetitem, je snížená hladina hormonu testosteronu. Ten je zodpovědný právě za stimulaci ženského i mužského libida.

Vědci se domnívají, že pokud milenecký pár použije jako ochranu před nechtěným početím nějakou z forem bariérové antikoncepce, tedy na příklad kondom, uspokojení ženy z pohlavního aktu by se mělo několikrát zvýšit.

Mladé dívky nevědí o stinné stránce pilulek

Irwin Goldstein, editor Journal of Sexual Medicine, ve kterém byl výzkum uveřejněn, přikládá jeho výsledkům velkou důležitost.  Podle jeho slov "stovky miliónů žen, především mladých, začínají užívat antikoncepční pilulky na počátku jejich sexuálního života a pokračují v tom mnoho let. Ironií  však je, že jsou těmto ženám poskytovány lékařské prostředky, které je zbavují strachu z početí, ale zároveň nejsou informovány, že tyto léky mohou mít závažné nežádoucí následky."

Ženská sexuální dysfunkce

Výzkumu se zúčastnilo více než tisíc mladých žen, z nichž 87 % potvrdilo užívání pilulek v posledních šesti měsících. Asi jedna třetina dotázaných uvedla, že si je vědoma nebezpečí z ženské sexuální dysfunkce (ŽSD), onemocnění, které způsobuje poruchy sexuální touhy, vzrušení, prožívání orgasmu a způsobuje bolest .

Překvapivě výzkum dále prokázal, že u žen, které během milování používají bariérovou antikoncepci, se zmíněná porucha vyskytuje méně, než u těch, které se nechrání vůbec

Jedna z členek výzkumného týmu Lisa-Maria Wallweiner uvedla, že sexuální problémy mohou negativně ovlivňovat jak kvalitu života, tak duševní stav, nehledě na věk ženy. Dále dodává: " Ženská sexuální dysfunkce je velmi běžná porucha, odhadem dvě z pěti žen trpí jedním z projevů onemocnění, přitom si pacientky nejčastěji stěžují právě na sníženou chuť k sexu.

"Prakticky všechny typy hormonální antikoncepce mohou být provázeny snížením libida, je to dáno právě obsahem hormonů v tabletkách. Pokud ženě nevyhovuje jeden typ antikoncepce, je zprvu dobré zkusit i jiný druh, ale může se stát, že výsledek bude stejný,"  radí doktorka Eva Dogoši ze serveru U lékaře.cz

Anketa

Jestli-že užíváte antikoncepční pilulky, zažila jste někdy bolest při sexu, problémy s orgasmem či nechuť k milování?
ANO, problémy stále přetrvávají
66 %
ANO, problémů jsem se zbavila (vysazením pilulek, návštěvou lékaře...)
13,2 %
NE, nikdy
20,8 %
Celkem hlasovalo 5886 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová antikoncepce prospěje plánovaným dětem

Výrobci antikoncepce chystají revoluční novinku. Vedle druhů antikoncepčních náplastí, kroužků a dalších metod, u kterých odpadá starost spojená s tím, zda...

Výběr článků

Načítám