Hlavní obsah

Třetina žen se prý raději svěří psovi než manželovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Stále více lidí bere své zvířecí miláčky za rovnocenné partnery. Vypovídá o tom i nejnovější průzkum serveru AP-Petside.com. Podle něj třetina amerických žen, které chovají nějakého domácího mazlíčka, tvrdí, že jejich zvířecí přítel umí naslouchat líp než manžel. Dokáží se jim tedy mnohem snáze svěřit, než právě partnerovi. Ani muži nezůstávají pozadu. Až pětina majitelů psů si také raději povídá se svými miláčky než s ženami.

Foto: Profimedia.cz

Třetina žen uvedla, že jejich zvířecí přítel umí naslouchat lépe než manžel.

Článek

Například čtyřicátnice Christina Holmdahlová bez přestání mluví se svou kočkou, dvěma psy nebo třemi koňmi. Přirozeně o manželovi.

"Kdo je se mnou na mých procházkách? Často jim vyprávím o práci nebo o manželovi," říká. Každý by měl podle ní mít nějaké zvíře, jako je třeba její kůň Whistle, jehož má od 19 let. Povídání se zvířaty prý umožňuje ventilovat znepokojující témata. Člověk si je promyslí a zklidní se.

Bill Rothschild ví, že problém zůstane nevyřešený, přijde-li s ním za svou chotí, se kterou žije 19 let, nebo za Cray Aikenem, rakem, jehož před čtyřmi lety přinesla domů

dcera. Podle Rothschilda ze státu New York je Cray určitě lepší posluchač než žena, která "naslouchat neumí". Odezvu sice nemůže čekat ani od korýše, avšak s kočkami a psy je to jiné.

"Je vám určitě líp, když se jim svěříte. Takové olíznutí od velkého psa udělá hodně," konstatuje Rothschild.

Miláčci zřídka trpí depresí

Podle telefonického průzkumu provedeného začátkem dubna s 1112 lidmi konzultuje své problémy se zvířaty jeden z deseti chovatelů. Většina z nich je přesvědčena o tom, že zvířata mají stálou povahu a zřídka trpí depresí. Jenom pět procent majitelů vzalo své miláčky k veterináři nebo odborníkovi na zvířecí duše, jelikož se jim zdálo, že je jejich přítel skleslý. A ještě menší počet se rozhodl podat svému zvířeti lék proti depresi.

Jako terapeuti se osvědčují zejména psi - svěřuje se jim čtvrtina majitelů, zatímco kočkám jenom 14 procent chovatelů.

Karen Suedová má ordinaci na veterinární klinice v Los Angeles a je jednou z 50 zvířecích psychologů s licencí vydanou americkou veterinární společností. U většiny psích pacientů řeší problém s agresivitou a úzkostí, u kočičích nejčastěji ignoraci vyčleněného záchodku.

Podle Suedové hovoří se svými zvířaty každý. "Poskytují nám bezpodmínečnou oporu, nikdy neodseknou, nikdy nekritizují a jsou vždy k dispozici. I když své partnery milujeme, nejsou vždy s námi, mají vlastní představu, jak se máme s problémem vyrovnat. Muži-partneři většinou nestojí o řeči, ale o vyřešení problému," říká Suedová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám