Hlavní obsah

Omlouvejte se ženám, chráníte jim zdraví, tvrdí lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Worcester

Umět se včas a řádně omluvit, to je výsada králů. Ovšem v dnešní společnosti znamená vyslovení omluvy pro mnohé nepředstavitelná muka. A také proto je podle amerických kardiologů dnes více infarktů a mrtvic u žen. Ženy, kterým se lidé v jejich okolí nedokážou omluvit, jsou totiž ohroženy vážnými chorobami srdce a cév.

Foto: Profimedia.cz

Omluvou se nikdy nic nezkazí, naopak prospívá zdraví

Článek

Neomluvená křivda u žen vyvolává vysoký krevní tlak a stres, který může vést až k rozvoji smrtelných chorob.

Naopak pokud se muž či jiná ženě blízká osoba včas omluví, krevní tlak a funkce oběhové soustavy se normalizují. Podle expertů dochází po vyslovené omluvě rychleji k normalizaci stavu rozrušení. Ten je přitom provázen sekrecí stresových hormonů, které při prodlouženém působení mají negativní vliv na oběhovou soustavu.

Zajímavé ovšem na celé věci je, že u mužů to funguje přesně naopak. Po omluvě jim trvá uklidnění déle než bez přiznání viny.

„Tyto závěry naznačují, že odpuštění a omluva mají potenciální zdravotní účinky minimálně u žen,“ tvrdí autoři studie z University of Massachusetts ve Worcesteru.

Reklama

Související články

Proč mají muži druhé mízy

Proč se muži potýkají s takzvanou druhou mízou? Co vede některé z nich k tomu, že se například po dvacetiletém manželství rozhodnou spálit mosty a začínají...

Slova mohou skutečně fyzicky bolet

Podle německých psychologů dokážou slova ubližovat a působit fyzicky vnímanou bolest stejně jako skutečné fyzické údery. Obzvláště slova týkající se přímo...

Život single není žádná pohroma

Zdá se, že mají všechno. V první řadě dobře placenou práci, která je baví. Žijí samy, nikdo je neomezuje, a tak mohou věnovat kariéře tolik času, kolik je...

Výběr článků

Načítám