Hlavní obsah

Vzpamatovat se z rozvodu trvá zhruba rok a půl, tvrdí vědci

Novinky, Veronika Hušková

Rozvod je velmi nepříjemná zkušenost, která často naprosto otřese celým životem obou partnerů. A to i když se jeví jako jediné rozumné řešení. Vzpamatovat se z definitivního konce manželství není vůbec snadné a vyžaduje to spoustu času. V průměru je to 17 měsíců a 26 dní, ukázal poslední průzkum, o němž informoval server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Někteří lidé se nedokáží nikdy z rozvodu zotavit.

Článek

Z ankety britského serveru Fifties.com mezi čtyřmi tisícovkami rozvedených vyplynulo, že každému z nich trvalo v průměru téměř rok a půl, než se urovnaly problémy týkající se péče o děti, majetkových záležitostí a finančních obtíží.

Více než šedesát procent dotazovaných označilo za nejtěžší věc po rozvodu vyrovnání se s pocitem selhání. Dvacet procent respondentů tvrdilo, že překonat prvotní pocit ztráty partnera, bylo mnohem horší než řešení praktických důsledků rozvodu.

Průměrných osmnáct měsíců dostačujících pro zotavení se z konce manželství je pro mnoho rozvedených jen fikcí. Až osmnáct procent dotázaných uvedlo, že si nemyslí, že by se s rozvodem někdy doopravdy zcela vyrovnali. Pět procent připustilo, že ačkoli od jejich rozvodu uplynulo už mnoho let, neúspěšně se s ním stále snaží srovnat.

Více než celá polovina dotázaných uvedla, že rozvod byl vůbec tou nejhorší věcí, kterou museli v životě projít.

O rande se lidé po rozvodu pokouší až po více než roce

Přestože z výzkumu vyplynulo, že přenést se přes rozvod trvá nejčastěji necelých osmnáct měsíců, je nutné si uvědomit, že manželé často žijí oddělené životy už před rozvodem, a tak reálná doba překonání odloučení může být mnohem delší.

Každý rozchod je ale možností potkat někoho nového. Z ankety vyplynulo, že průměrný respondent začal znovu randit 15 měsíců a 26 dní po rozvodu. Téměř dvě třetiny dotazovaných navázaly po rozvodu další vážný vztah a celé tři čtvrtiny chodily alespoň pravidelně na schůzky.

Nejčastěji si dotazovaní domlouvali rande přes známé a kamarády (58 procent) či přes seznamku (28 %). Každý pátý pak zkoušel po večerech vyrazit někam sám v naději, že potká někoho zajímavého. Přes 36 % respondentů si však myslí, že skutečnost, že jsou rozvedení, protějšky odrazuje.Téměř polovina rozvedených by se nejraději seznámila s někým, kdo má za sebou podobnou zkušenost a chápou, jak se cítí.

Podle serveru způsob a čas překonání rozpadu manželství závisí také na tom, kdo podal žádost o rozvod jako první.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější důvody rozpadu manželství

Proč se rozpadají manželství? Co lidi vede k tomu, že si řeknou, že už spolu nechtějí a nemohou zůstat a rozhodnou se pro rozvod? Podle psycholožky Alice...

Výběr článků

Načítám