Hlavní obsah

Revoluční test změří mužskou plodnost i těsně před stykem

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že je mužská plodnost ovlivněna řadou vnějších faktorů, není pochyb. Kvalita a množství spermií se tedy může během života muže měnit. Pokud chce dotyčný zjistit, jak na tom se svou plodností je, už nemusí podstupovat složité vyšetření svého spermatu na klinice, ale i v teple domova. Může za to zcela unikátní objev speciálního testu SpermCheck Fertility Test, jenž funguje na podobné bázi jako těhotenský test.

Foto: Profimedia.cz

Normálně má muž v jednom mililitru ejakulátu 20 miliónů spermií a více. Čím méně jich je, tím více klesá pravděpodobnost oplození vajíčka.

Článek

Speciální sada určená pro testování mužské plodnosti v domácnosti byla vyvinuta vědci z University of Virginia. Funguje na bázi odhalení speciálního proteinu (tzv. SP-10 protein), jež je obsažen v hlavičce každé spermie a díky kterému lze velmi přesně určit, zda je množství spermií v ejakulátu v normě či ve velmi malém množství.

"Test je určen především párům, jež se delší dobu bezúspěšně pokouší o zplození potomka a mají podezření na neplodnost jednoho z nich. Měření lze provést u jakékoliv věkové skupiny, a to s velmi vysokou přesností," vysvětluje vedoucí týmu vědců lékař John Herr.

Test v podstatě může napovědět, zda je příčina neplodnosti na straně muže či ženy. V současné době je posuzován americkou Agenturou pro potraviny a léky (FDA – Food and Drug Administration). Podle odhadů by mohl stát přibližně 25 dolarů, a co je důležité, brzy by měl dorazit i do Evropy.

Množství spermií je rozhodující

Normálně by v jednom mililitru ejakulátu mělo být 20 miliónů spermií a více. Čím méně jich je, tím je nižší pravděpodobnost oplodnění vajíčka.

"Test ukáže, zda je množství spermií v normě, nebo je výrazně nízké (pod pět miliónů spermií na mililitr). V porovnání s běžnými laboratorními postupy užívanými při hodnocení spermiogramu má tento test 96procentní spolehlivost," upozorňují odborníci ze serveru Ženská-neplodnost.cz .

Zařízení funguje podobně jako testy těhotenské, s řádky měnícími barvu v závislosti na počtu spermií na mililitr. Stejně jako u těhotenského testu se i tady objeví dva proužky, pokud je množství spermií v pořádku. Když je jen jeden u čísla pět, znamená to množství kolem pěti miliónů spermií v 1 ml ejakulátu. Nepřítomnost obou proužků znamená, že jich je ještě méně. A to už je pádný důvod k vyhledání odborné pomoci.

Testování antikoncepce

V současné době se s pomocí podobného produktu testuje účinnost mužské antikoncepce. Prozatím bylo dokázáno, že pokud muž užívá jednu z možných variant mužské hormonální antikoncepce, která je založena na bázi sloučenin steroidů, během několika měsíců se výrazně sníží počet spermií v jeho ejakulátu a to skutečně na minimum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám