Hlavní obsah

Slova mohou skutečně fyzicky bolet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jena

Podle německých psychologů dokážou slova ubližovat a působit fyzicky vnímanou bolest stejně jako skutečné fyzické údery. Obzvláště slova týkající se přímo fyzické bolesti vyvolávají pocity v mozku ještě dříve, než k přímému tělesnému vjemu dojde.

Foto: Profimedia.cz

I slovo může bolet

Článek

„Tyto objevy naznačují, že slova samotná dokážou aktivovat náš matrix související s bolestí. Dokonce i verbální stimul vede k jasným reakcím v určitých oblastech mozku,“ tvrdí profesor Thomas Weiss z Friedrich-Schiller-Universität v Jeně.

Při několika experimentálních pokusech v Německu se potvrdilo, že slova související s bolestí či navozující představu fyzického utrpení aktivují centrum bolesti v mozku. A už pouhý hovor o bolesti či aktech s bolestí souvisejících může vyvolat fyzicky velmi nepříjemné pocity.

„Může to být podstatné pro osoby s chronickými bolestmi, u nichž je důležité, aby na bolest nemyslely a nezabývaly se jí,“ dodal Weiss.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit nadměrného pocení

Konečně tu máme teplé dny. S nimi ale také přichází na řadu problém zvaný pocení. To je sice přirozené a pro organismus životně důležité, když je ho však...

Výběr článků

Načítám