Hlavní obsah

Páry žijící na "psí knížku" se rozcházejí dvakrát častěji než manželé

Novinky, Dana Sokolová
Londýn

Lidé si dnes vstup do manželství velmi rozmýšlejí a upřednostňují čím dál častěji tzv. život na psí knížku před institutem manželství. Podle nejnovější studie však těmto párům hrozí mnohem častěji rozchod než lidem žijícím v manželství.

Foto: Profimedia.cz

Děti mají mnohem lepší vyhlídky, pokud vyrůstají s oběma rodiči.

Článek

V Anglii proběhl rozsáhlý průzkum mezi stovkami tisíc rodin, ze kterého vyplynulo, že po deseti letech vztahu jsou mnohem stabilnější páry, jež jsou sezdány, než ti co spolu žijí tzv. na psí knížku.

"Z průzkumu vyplynulo, že život v manželství je mnohem stabilnější, než pouhé soužití. A to bez ohledu na věk párů, jejich zdraví, postavení, finanční zajištění nebo zda mají či nemají děti," upozorňuje statistický úřad.

Manželství vydrží déle a více

Studie se zúčastnilo více než 750 000 párů, které vyplnily dotazník při sčítání lidu v letech 1991 a 2001. Z výsledků vyplynulo, že pouhých 18 procent těch, kteří byli oddáni v roce 1991 žilo po deseti letech odděleně, přičemž za stejné období spolu nežilo 36 procent párů nesezdaných.

Páry žijící v soužití, jejichž vztah vydržel i po deseti letech vztahu, se ale v 39 % případů vzaly. Jen 22 procent z nich žilo na psí knížku déle jak 10 let.

"Dospělým, kteří žijí ve stabilním vztahu lze tedy jen doporučit, aby vstoupili do manželství. Mají pak vyšší pravděpodobnost, že jejich vztah vydrží déle, než pokud spolu budou žít v pouhém soužití," vysvětlil pro deník Daily Mail tajemník  Ed Balls.

Už kvůli dětem ...

Život v manželství má podle výzkumu zcela jiné parametry než život na psí knížku. Manželé jsou k sobě mnohem tolerantnější a dokáží se mnohem více respektovat, než stále svobodné páry.

Tento fakt by si měli především uvědomit ti, co mají či plánují děti. Protože úplná rodina je pro vývoj dítěte to nejlepší. Jak vyplynulo z mnoha výzkumů, děti žijící v neúplných či v rozvedených rodinách mají větší pravděpodobnost, že se jim nebude dařit ve škole či onemocní nebo podlehnou svodům party a budou mít tedy blízko k trestné činnosti nebo užívaní drog.

"Soužití skutečně není rovnocennou náhradou manželství," potvrzuje Jill Kirby z Centra pro politická studia. Podle něho předpoklad, že manželství nemá vliv na stabilitu rodiny, je zjevně nesprávný. 

"Děti mají mnohem lepší vyhlídky, pokud vyrůstají s oběma rodiči. A že tomu tak skutečně bude i za několik desítek let, lze mnohem více předpokládat u rodičů, jež vstoupí do svazku manželství," dodává Kirby.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější důvody rozpadu manželství

Proč se rozpadají manželství? Co lidi vede k tomu, že si řeknou, že už spolu nechtějí a nemohou zůstat a rozhodnou se pro rozvod? Podle psycholožky Alice...

Nevěru častěji odpouští ženy než muži

Každému se to může stát. Má doma harmonický vztah, stejně ale jednou potká protějšek, se kterým mu stojí za to zhřešit. Po probdělé noci se vrací domů a čeká,...

Výběr článků

Načítám