Hlavní obsah

Jak ukončit vztah a zvládnout nové začátky

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilovat se je velmi jednoduché, ale ukončit nefungující vztah je mnohem těžší. Především ženy mají tendence si neustále něco namlouvat a vztah naprosto zbytečně protahovat a tím i uměle vyvolávat další již zbytečné konflikty. Navíc čím déle je vztah protahován, tím hlubší si partneři nesou šrámy do nového života.

Foto: Profimedia.cz

Největší problém všech párů je, že si neumí přiznat pravdu, že vztah není ideální.

Článek

Přesto podle statistik až 52 procent Čechů žije v nefunkčním vztahu a kvůli ohledům na druhé si tak dokáží zkazit celý život.

Špatný vztah se od toho fungujícího liší především v množství lží. Pokud muž ženě neustále nalhává, jak má moc práce a přitom většinu času tráví s milenkou, je něco špatně. Samozřejmě v dnešní době lidé v práci tráví mnohem víc času, než bylo dříve normální, ovšem i zde existuje hranice.

Navíc ženy velmi často upozorní na zvláštní chování muže jejich intuice nebo-li také šestý smysl. Žena prostě začne tušit, že se něco děje a podle odborníků má tento pocit většinou své opodstatnění.

Přiznat si pravdu

Největší problém většiny párů je neschopnost přiznat si pravdu, že se prostě zmýlili a pro vztah si nevybrali toho nejsprávnějšího.

"Žijí-li lidé ve špatném vztahu pět let, je to velká chyba. Ovšem vydrží-li v takovém vztahu celý život, lze hovořit o katastrofě," upozorňuje pro deník Daily Mail Liz Wildeová, odbornice na partnerský koučink.

Podle Wildeové je mnohem lepší se zastavit, zrekapitulovat současný život a najít odhodlání pro změnu a nové začátky, což samozřejmě není vůbec nic jednoduchého.

Největším strašákem je zde strach ze samoty a v podstatě i závislosti na partnerovi. Přesto, čím dřív se člověk odhodlá a iniciativu vezme do svých rukou, tím méně bude rozchod bolet a tím jsou i mnohem optimističtější prognózy pro nové začátky.

Když ten druhý za další pokus nestojí

I když se vztah dostal do tzv.mrtvého bodu, stále se nemusí jednat o skutečný rozchod. Někdy člověk stále váhá a není si jist, zda ten druhý nestojí za další pokus.

V tento moment je dobré udělat si jednoduchý seznam toho, co vám ve vztahu vadí a naopak, co se vám líbí.

"Sepište si takový seznam a sami zhodnoťte, kolik je pro a proti. Zároveň si uvědomte, co je ve vašem životě prioritní, a podívejte se, zda zrovna tato priorita není ve sloupečku záporů vašeho partnera. Pokud to tak je, šance na záchranu vašeho vztahu je mizivá," vysvětluje Lenka Černá ze serveru Mujvztah.cz.

Pokud stále pochybujete, zda se váš vztah neblíží konečnému „datu trvanlivosti“, udělejte si test, který vám jasně řekne, jestli jste již ve vztahu zbytečně, nebo zda máte ještě zabojovat.

Za každé ANO si přičtěte jeden bod.

TEST: Jste ve vztahu zbytečně?
1. Byli jste za poslední tři měsíce schopni vyřešit všechny vážné konflikty?
2. Ukazuje váš sexuální barometr vyšší číslo než 7,5 ? (na stupnici 0-10, kdy 0- je nejhorší sexuální zážitek a 10 – to nejlepší, co jste kdy zažili)
3. Máte na další tři roky s partnerem stejné priority a představy o společném životě?
4. Pokud trávíte čas o samotě, uvědomujete si vděčnost za druhého?
5. Rozumíte si stále s jeho/jejími nejlepšími přáteli?
6. Trávíte spolu rádi dovolenou?
7. Máte si o čem povídat během večeře při výročí?
8. Jste si po celou dobu vztahu věrní?
9. Je váš vztah celou dobu bez jediného rozchodu?
10. Když se seznamujete s novými lidmi, vystupujete s partnerem jednotně?

Vyhodnocení:

10-8 bodů  - Gratulujeme vám! Máte funkční vztah a pěstujete si v něm pohodu. Pokud nejste na začátku vztahu, patříte mezi 3 % šťastných, kterým se podařilo dlouhodobě získat vztah, za který jsou vděční. Konec vztahu vám nehrozí, jen se zaměřte na oblasti, ve kterých jste odpověděli NE.

7-6 bodů  - Máte namále, ale úplně na konci vztahu nejste. Rychle se zaměřte na oblasti, ve kterých vám vztah nefunguje, pokud jste však odpověděli negativně na otázku číslo 8 a 9, vašemu vztahu hrozí zánik.

5 bodů a méně - Váš vztah je na konci a pokud se jej snažíte prodlužovat, s velkou pravděpodobností zbytečně prodlužujete trápení na obou stranách. Pokud si doopravdy myslíte, že váš vztah smysl má, najměte si zkušeného kouče či poradce, který by vám měl s rozhodnutím pomoci.

Zdroj: Lenka Černá, server Mujvztah.cz

Když dojde na rozchod

Každý rozchod je svým způsobem bolestivý, přesto existuje několik zásad, které dokáží zredukovat množství negativních emocí.

V první řadě je důležité si uvědomit, že rozchod je pozitivním řešením vašeho dlouhodobého trápení a vlastně je to věc, která vám má pomoci jít dál a mít se lépe.

Když už iniciativu vezmete do svých rukou, zvolte vhodné prostředí i okamžik pro oznámení rozchodu. V žádném případě to neoznamujte v afektu, vždy je lepší počkat na chvilku klidu tak, aby se to obešlo bez zbytečných emocí.

Pokud už jste se pro rozchod rozhodli, stůjte si za tím a nenechte si to partnerem rozmluvit. Krok zpět je v tomto okamžiku velmi špatným rozhodnutím.

Své rozhodnutí sdělte prvotně partnerovi a až poté rodičům. Ze statistik totiž vyplývá, že velké procento lidí zůstává v nefunkčním vztahu právě kvůli tlaku ze strany rodičů. Přestože se někdy jejich argumenty zdají opodstatněné, je to vaše rozhodnutí a váš život, tudíž oni vám do toho nemají co mluvit.

„Pokud společně bydlíte, rychle si najděte nové nebo přechodné bydlení. V žádném případě již v bytě dlouho nesetrvávejte. Společné věci a vzpomínky na vás budou nepříjemně působit,“ upozorňuje Aleš Kalina ze serveru Mujvztah.cz a dodává:

„Udělejte si seznam společných věcí a domluvte se na jejich hodnotě. Pak si buďto odnesete danou věc nebo peníze. V této oblasti se opět máte možnost přesvědčit, jak bude váš expartner jednat vůči vám. Možná se budete divit, s kým jste to vlastně celou dobu žili.“

Přestože se vám to v ten daný okamžik bude zdát nedůležité, zkontrolujte všechny společné účty, zda je vše zaplacené, tak jak má a smluvně ošetřete všechny závazky (úvěry, půjčky apod.)

Trpělivost přináší ovoce

Zkuste nalézt přátele, se kterými jste se stýkali před zmiňovaným vztahem. Díky nim zažehnáte pocity osamění a znovu objevíte krásné pocity svobody a volnosti.

Zapomeňte na strach z toho, že už si nikoho jiného a lepšího nikdy nenajdete. Po světě chodí mnoho lidí, kteří vám mají co nabídnout. Jen si dopřejte dostatek času a na nic nechvátejte.

Však on se ten správný protějšek jednoho krásného dne přece jen objeví a pokud se dokážete poučit ze svých předchozích chyb, máte velkou šanci, že pro tentokrát bude vaše volba skutečně správná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám