Hlavní obsah

Mužskou sterilizaci lze zrušit a počít zdravé dítě

Novinky, Dana Sokolová

Vazektomie nebo-li také mužská sterilizace patří mezi nejspolehlivější antikoncepční metody vůbec. Doposud byla doporučována všem, kteří již nechtějí mít děti, protože byla považována za nevratnou. Ovšem dnes lékaři už umí sterilizaci u mužů zrušit a dát jim tak znovu šanci počít zdravé dítě.

Foto: Profimedia.cz

Podvázání chámovodů lze zrušit a obnovit jejich činnost.

Článek

Při vazektomii se chirurgicky přeruší chámovody a spermiím se tak zamezí vstup do močové trubice.  Zůstávají tedy v šourku, kde se rozkládají a vstřebávají do těla.

Tento stav nemá žádný vliv na sexuální život muže. Pohlavní styk, orgasmus i ejakulace probíhají naprosto shodně jako před zákrokem. Jen ejakulační tekutina místo spermií obsahuje pouze sekrety z prostaty a semenných váčků, jejichž činnost není podvazem chámovodů nijak ovlivněna.

Když muž zatouží opět po dítěti

Velmi často se stává, že muž potká novou ženu a zatouží i po dítěti s ní. Doposud měl šanci jen díky tomu, že si před sterilizací nechal zamrazit své spermie. Nyní už lze podvázání chámovodů zrušit a obnovit jejich činnost. Podle odborníků je však velmi důležité, aby ke zrušení vazektomie došlo co nejdříve.

Zrušení sterilizace se provádí dvěma způsoby tzv. vasovaktomií a nebo epididymosotmií. Lékař volí tu nejvhodnější metodu především podle toho, jak muži byla předtím provedena samotná vazektomie.

První metoda - vasovaktomie se týká většiny pacientů. Jedná se o mikrochirurgický zákrok, při kterém lékař nejprve pomocí mikroskopu nalezne místo, kde byl chámovod přerušen a pak se za pomoci speciálních stehů pokusí obnovit průchod z chámovodů do močové trubice. Operace obvykle trvá dvě hodiny.

Druhý způsob lékaři volí nejčastěji v okamžiku, když u předchozího zákroku dojde k nějaké blokaci a spermie se ani po této obnově do močové trubice nedostávají. Při tomto způsobu se obejde blokace speciálním vývodem přímo z nadvarlat, kde se tvoří spermie, do chámovodu. Bohužel ani tento způsob nemusí vést vždy k obnovení plodnosti muže.

Každopádně žádná z metod neobnoví plodnost okamžitě. Po vasovaktomii k tomu dochází obvykle až šest měsíců po operaci a u epididymosotmie dokonce až po roce a půl.

Úspěšnost není nikdy zaručena

Přestože obě metody jsou poměrně úspěšné, co se týče obnovené schopnosti spermie cestovat skrz chámovod do močové trubice, ani to není zárukou, že muž dokáže opět ženu oplodnit.

Ze statistik vyplývá, že u vasovaktomie se plodnost obnoví u 64 procent mužů, u epididymosotmie pouze u 41 procent mužů.

Je nutno předeslat, že oba zákroky jsou dosti bolestivé. "Oproti vazektomii samotné je její zrušení poměrně bolestivé ještě několik dní po zákroku. Na úplné vymizení bolesti si možná počkáte i několik týdnů. V této době je velice vhodné se zdržet sexuální aktivity a počkat, až se vše zahojí. Trpělivost je nejlepším receptem," vysvětlují odborníci ze serveru zenska-neplodnost.cz.

Podpořit plodnost je nutné i jinak

Pro znovuobnovení plodnosti po zákroku je nutné dodržovat některá opatření.

V první řadě se jedná o úpravu jídelníčku, do něhož by mělo být zařazeno větší množství vlákniny, ale například i ovoce a zeleniny. Muž by měl zapomenout na kofein v podobě kávy, ale i energetických a slazených nápojů, jelikož i ty snižují množství spermií.

Samozřejmostí by mělo být skoncování s kouřením, ale i s alkoholem. Muž by se měl také vyvavrovat přehřívání spermií, například v podobě notebooku položeného na klíně, ale i pobytu v ve vířivce či v sauně apod.

Muži by také měli zapomenout na slipy a nosit výhradně pohodlnější boxerky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám