Hlavní obsah

Antikoncepce bez hormonů je volně prodejná a skoro stejně účinná jako pilulky

Právo, Petr Veselý

Hormonální antikoncepce mezi ženami zatím jasně vítězí. Pozvolna však přibývá žen, které se hormonům vyhýbají. Buď proto, že je užívat nechtějí, nebo proto, že nemohou.

Foto: Profimedia.cz

Mladé dívky se obvykle stydí navrhnout použití kondomu

Článek

To se týká hlavně kuřaček a žen s křečovými žilami nebo s trombózou, tedy zvýšeným rizikem krevních sraženin. Případně kojících matek. Jaké mají možnosti? Jednoduché. Mohou si vybrat mezi chemickou nebo bariérovou antikoncepcí, případně prezervativem.

Znehybní spermie

Lokální chemické prostředky, takzvané spermicidy, narušují různými mechanismy pohyblivost spermií, které se pak nedostanou k vajíčkům. Starší prostředky využívaly například účinnou látku nonoxynol-9 (Pantetex Oval), tu nahradil šetrnější benzalkonium chlorid (například Pharmatex).

Antikoncepce s touto účinnou látkou má dvě formy, krém a globuli, tedy jakýsi čípek. Krém účinkuje okamžitě, globuli trvá zhruba pět minut, než se rozpustí. Výhodou jsou částečné antiseptické účinky. Potlačují aktivitu některých virů a bakterií (třeba těch, které vyvolávají kapavku, syfilis nebo poševní výtoky). V koncentraci 0,1 % ničí virus herpes simplex 2 a cytomegaloviry.

Zároveň nepůsobí proti laktobacilům. Nenarušují tedy přirozené poševní prostředí. A účinkují pouze lokálně, to znamená, že nevstupují do krve ani do mateřského mléka. Krém účinkuje deset hodin, globule po rozpuštění čtyři hodiny. Spolehlivostí se blíží hormonálním pilulkám.

Pohled uživatelek

Některým ženám vadí doba rozpouštění globule. Podle nich narušuje spontánní atmosféru pohlavního styku. Krém účinkuje okamžitě. Jiným vadí možné vytékání rozpuštěného krému při souloži nebo po ní. Dalším zase to, že krém i globule komplikují případný orální sex.

Nezájem o pesary a spol.

V každém případě je tato antikoncepce užitečnou možností pro ženy, které se chtějí vyhnout hormonální antikoncepci, ale také pro velmi mladé dívky, které ještě pilulky neužívají.  Chemickou antikoncepci si mohou volně koupit v lékárně. Orientační ceny snadno zjistí na www.lekarna.cz.

Některé páry kombinují chemickou antikoncepci s prezervativem. Pokud jde ale o mladé dívky, ty se podle zkušeností odborníků často stydí kondom vytáhnout a nabídnout ho partnerovi. Až 20 procent těchto dívek nechodí ani k žádnému gynekologovi.

Například ve Francii je chemická antikoncepce velice populární, používá ji pět až deset procent populace, u nás jsou to pouhá dvě procenta.

Všechny metody

Velmi dobře máte antikoncepční metody popsané v brožurce Jak učit o antikoncepci, kterou vydala Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu. Lze se na ni obrátit přes www.planovanirodiny.cz a rubriku Poradna. Stručně a věcně jsou všechny tyto metody vysvětlené také na www.sexus.cz. Zadáte tam heslo metodyantikoncepce.

O další metody, jako je ženský kondom, pesar nebo cervikální klobouček, který se nasazuje na děložní čípek, je tak malý zájem, že řada výrobků úplně zmizela z trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám