Hlavní obsah

Ženy v Saúdské Arábii se do manželství nehrnou

RIJÁD

Muži v Saúdské Arábii, kterým islámský zákon povoluje soužití až se čtyřmi manželkami najednou, s hledáním partnerek nemají potíže. Obyvatelky země se však s takovým štěstím při výběru nesetkávají.

Článek

Podle statistických údajů zveřejněných v úterý až třicet procent obyvatelek Saúdské Arábie ve věku, kdy je žena zralá na vdavky, zůstává nezadaných. Podle studie je v současnosti přibližně 1,8 miliónů žen ve věku třiceti let stále svobodných.

Ve městech je nejvíce svobodných žen

"Hrozí, že tento fenomén bude i nadále pokračovat, za čtyři roky by jich mohlo být až 4 milióny," tvrdí se ve studii. Přitom v Saúdské Arábii žije asi 7 miliónů žen. Nejvíce žen "na ocet" žije v poutní Mekce, dále v metropoli Rijádu a ostatních velkých městech.

Svatba je drahá, ženy chytré

Odborníci si vysvětlují nízký počet zadaných žen tím, že svatby by se rodinám dívek příliš prodražily.

V zemi, kde neustále roste nezaměstnanost, se zároveň zvyšuje počet vzdělaných žen, které čím dál tím méně přistupují na skutečnost, že by se staly již několikátou manželkou v jedné domácnosti. Potenciální nevěsty s diplomem se také prý zajímají o finanční záležitosti mužů, což se "pánům tvorstva" moc nelíbí.

Kampaň na podporu manželství

Místní úřady mají v úmyslu podpořit chudší vrstvy. V plánu je kampaň, která bude bohaté rodiny odrazovat od příliš honosných a okázalých svateb, které jsou mnohdy považovány za nutnost i v rodinách s omezenými finančními prostředky.

Veřejnost by rovněž měla pochopit, že drahé věno není nezbytná povinnost, ale pouze možnost pro movitější. Také charitativní organizace či někteří ochotní boháči by se měli do kampaně zapojit a pomoci chudým párům vystrojit patřičnou veselku.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se ženíme a vdáváme

Počet sňatků v ČR sice stále klesá, ale přesto chuť vdávat se a ženit mají lidé téměř v každém věku. Před 18. rokem tak dnes ale činí jen minimum snoubenců...

Výběr článků

Načítám