Hlavní obsah

Radim Uzel: Svatební noc je dnes pouhý mýtus

Právo, Radim Uzel

V roce 1896 uvedlo Národní divadlo v Praze hru Jaroslava Hilberta Vina. Pojednává o mladé dívce, která byla svedena a opuštěna. Když posléze najde hodného snoubence, vynoří se z pražského podsvětí původní svůdce. A začne ji vydírat. Chce snoubenci prozradit, že už není panna.

Foto: Profimedia.cz

V dnešní době se novomanželé většinou nevidí v posteli poprvé, jako tomu dřív bývalo zvykem.

Článek

Nešťastné děvče se to snaží utajit a začne platit. Vyděrač své požadavky pochopitelně stupňuje. Hra končí tragicky, dívka páchá sebevraždu. Dojemný příběh reprízovali ještě ve dvacátých letech. Nad osudem nebohé svedené dívky by tehdy zaplakala každá žena.

A teď si představte, že by nějaké divadlo tuto hru uvedlo dnes. A v hledišti by seděli současní teenageři. Vůbec by nepochopili, o čem příběh pojednává. Dnešní mladá dívka by takovému vyděrači nedala ani pětikorunu. Naopak, nejedna se ztrátou panenství dokonce chlubí.

Požadavek uchování panenské blány až do svatební noci může být předmětem jakéhosi uctívání. U naprosté většiny snoubenců se však jeví jako nerealistický.
sexuolog Radim Uzel

Svatební noc byla po dlouhá léta jakýmsi synonymem ztráty nevěstina panenství. Cožpak ženich. Ten si mohl užívat už za svobodna. A nikdo se nepohoršoval ani nad tím, že své sexuální zkušenosti čerpal třeba i v nevěstinci. Pro nevěstu však předchozí deflorace představovala nepřekonatelný společenský handicap.

I když moderní společnost často běduje nad morální zkažeností mládeže, předmanželský sex už odsuzuje málokdo. Dvojí předmanželské morálce, jiné pro muže a jiné pro ženy, už také odzvonilo.

Požadavek uchování panenské blány až do svatební noci může být předmětem jakéhosi uctívání. Nicméně u naprosté většiny snoubenců se jeví jako nerealistický.

Příbuzní nevěsty už naštěstí nemusí demonstrovat zakrvavené prostěradlo jako němého svědka deflorace. Dodnes je tomu tak v některých muslimských zemích. Naštěstí se prý dá použít i několik kapek krve zvířecí.

Předmanželská sexualita snoubenců může představovat fenomén i do jisté míry blahodárný. Předchází nepředpokládaným zklamáním. Snoubenci už nehrají hru na zajíce v pytli. Preventivním rozdáním sexuálních karet je před svatbou jasno.

Přesto i dnes registruje sexuologické poradenství občasná posňatková zklamání, kdy už je pozdě bycha honiti. A i mezi lékaři najdete vášnivé obhájce předmanželské čistoty. Někdy dokonce používají podpásových argumentů.

Někteří snoubenci děti mít nechtějí

MUDr. Václav Boček považuje v článku zveřejněném nedávno v jednom deníku za rozumné, aby bylo od snoubenců požadováno, že chtějí mít děti. Znám mnoho snoubenců, kteří děti mít nechtějí, a neodvažoval bych se to od nich požadovat. Ať si to rozhodnou sami.

Dotyčný také píše, že některé statistiky uvádějí dvakrát až třikrát rozvodovost od těch, kteří si se sexem počkali až do manželství, než u těch, které to nenapadlo. Pokud srovnává 2 procenta čekajících s 98 procenty těch, které to naštěstí nenapadlo, je možno si takovou rozvodovou statistiku strčit s prominutím za klobouk.

Takže jak vypadá dnešní svatební noc? Bude ve většině případů stejná jako ty noci předcházející. Nemyslím si, že by razítko v nějakém dokumentu mohlo změnit něco tak důležitého, jako je intimní soužití dvou lidí, kteří se rozhodli spolu žít.

Reklama

Související články

Ze svatby v kostele se hned tak nevyvážete

Bílé šaty, kulisy starého kostela, fotografie s působivým pozadím, ale taky slib věrnosti a podpory bez jakékoliv možnosti vycouvat - to v podstatě znamená...

Výběr článků

Načítám