Hlavní obsah

Nový lék proti rakovině je nadějný, ale není zázračný

Novinky, tr, per, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za nadějný úspěch při léčbě rakoviny považují výzkumníci z brněnské akciové společnosti Pliva Lachema jimi vyvinutou látku s označením LA-12, která je patentována v 50 zemích světa a která se už klinicky testuje. O nějakém zázračném léku však nelze hovořit, dodávají jedním dechem a varují před iluzemi i o jeho blízkém nasazení v chemoterapii.

Článek

"V žádném případě nelze mluvit o novém léku, který mohou lékaři aplikovat. U pacientů to vyvolává dojem o možnosti zázračného vyléčení a tak daleko ve světě zatím nikde nejsou. Nechceme teď vůbec žádné další informace rozšiřovat," sdělil Právu jeden ze členů kolektivu, s tím, že nezveřejníme jeho jméno. Šéf týmu Sova nebyl v pondělí v Brně k zastižení. Jeho lidé byli trochu sdílní, ale vesměs požádali o anonymitu.

"S novým preparátem jsme byli nominováni na prestižní cenu Česká hlava, udělovanou autorům výjimečných českých objevů a vynálezů. Odtud pravděpodobně prosákla informace o nás do médií," říká jiný z výzkumníků. I on zdůraznil, že nelze účinky tak složitého léku zjednodušovat. Zatím probíhají klinické testy na omezeném počtu nemocných, do nemocnic k širším zkouškám by se lék mohl dostat do tří až čtyř let, pokud klinické testy dobře dopadnou.

Nicméně Sova již v odborném tisku informoval, že podle výsledků předklinické fáze výzkumu látka LA-12 ve všech parametrech převyšuje používaná i vyvíjená cytostatika. Má také být o mnoho méně toxická.

Lék, podávaný nikoli injekcemi nebo infuzí, nýbrž příjemnější kapslí, údajně likviduje i takové zhoubné nádory, u nichž běžná chemoterapie dosud selhává. Má také mít jen málo vedlejších účinků. Nikdo ze čtyř oslovených členů výzkumného kolektivu však nechtěl sdělit, na jaké nádory navíc by nový preparát měl působit. Současně vyjádřili nespokojenost s předčasnou medializací látky LA-12.

Podle šéfa týmu Sovy je podstatou nového účinnějšího cytostatika adamantin, specifický uhlovodík, který ještě před 2. světovou válkou izoloval z mimořádně kvalitní ropy z vrtů u Hodonína český chemik Stanislav Landa.

Vedlejší účinky má každý lék

"Psal jsem na lék posudek. Nejde o převrat v léčbě," řekl Právu v pondělí předseda České onkologické společnosti, profesor Pavel Klener, který je zároveň přednostou první interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí. Léčbou rakovinových nádorů se profesor Klener zabývá přes třicet let a soustřeďuje se i na cytostatika.

 "Každé cytostatikum má vedlejší účinky," řekl profesor Klener. Omezuje totiž dělení buněk nádorových i normálních a právě z toho nežádoucí vedlejší účinky pramení. "U někoho jsou větší, u někoho menší. I běžné léky mohou mít řadu vedlejších účinků," soudí profesor Klener.

Látka LA-12 nemá poškozovat játra a ledviny a vyvolávat další vedlejší účinky. Profesor Klener míní, že je víc cytostatik, která játra a ledviny nepoškozují. "Je jistě přínosné, že v Brně něco takového vyvinuli. Musí se to ale dobře vyzkoušet než novým přípravkem budeme léčit pacienty," uzavřel Klener.

Stejně zdrženlivý je k novému léku i přednosta onkologické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice docent Luboš Petruželka: "Každá novinka českých vědců je důležitá, ale byl bych nerad, aby se předčasné závěry obrátily proti tomuto léku," řekl Petruželka. Myslí si totiž, že je předčasné o vyloučení vedlejších účinků léků hovořit, pokud lék nebude vyzkoušen v klinické studii.

Reklama

Související témata:

Související články

Převratná diagnostika rakoviny na Homolce

Příští týden bude v pražské Nemocnici Na Homolce zahájen plný provoz na unikátním přístroji, který jako jediný v ČR a sedmý v Evropě dokáže co nejlépe...

Výběr článků

Načítám