Hlavní obsah

Radim Uzel: Proč nemají obě pohlaví stejné šance

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži většinou zůstávají aktivnějším pohlavím, pokud jde o navazování párových vztahů. V liberálních společnostech se iniciativa trochu posouvá na ženskou stranu hřiště. V seznamování však zůstává míč na straně mužské.

Foto: Profimedia.cz

Pro ženu je manželství zárukou, že obstála v konkurenci s ostatními

Článek

V dobách mého mládí ještě platilo přísloví: „Sedávej, panenko, v koutě, budeš-li hodná, najdou tě.“ Dnes by ji nikdo nehledal. Klidně by tam mohla sedět až do smrti. Současné ženy z tohoto pomyslného kouta naopak často vycházejí. A vydávají se na lov mužů. Nedělají to nějakou okatou nabídkou, ale spíše flirtem.

Ve Velké Británii prý platí starý anglosaský zvyk. Slušná dívka může nabídnout mládenci sňatek, ale pouze 29. února. Co pro ni čekání na přestupný rok znamená? Šanci 1:1460. To číslo nám vyjde, když srovnáme šance mužů a žen na seznámení.

Muži se už roky podřizují prastarému přírodnímu zákonu, kdy samec zpravidla útočí a samice flirtuje. Kdyby se ale všechno řídilo pouze podle jejich přání, žily by všechny ženy v harémech jako samice tuleňů. Kdyby se naopak všechno řídilo jen podle žen, byli by muži věrní jako albatrosové.

Rozmnožování je nerovný obchod

Pravidla seznamování se však neřídí pouze společenskou tradicí. Určuje je také rozdílná biologická role obou pohlaví v reprodukčním procesu. Rozmnožování je vlastně nerovný obchod. Muž investuje do reprodukce jen pár kapek semenné tekutiny. Žena pak tráví devět měsíců těhotná, podstupuje porod, kojení a šestinedělí.

I do péče o dítě investuje mnohem více času a energie. I kdyby se snažila sebevíc, dokáže v průběhu života porodit maximálně 12 až 15 dětí. Muž má kapacitu zplodit třeba tisíce potomků. Stačí mu k tomu několik kopulačních pohybů a klidně může putovat o dům dál.

Proto se ženy snaží legalizovat své partnerství uzavřením oficiálního partnerského svazku. Mnozí si myslí, že v západních společnostech je instituce manželství už jen bezzubým tygrem. Přesto se víc než 90 procent lidí nakonec žení nebo vdává. Pro ženu je manželství zárukou, že se stala pro muže tou vyvolenou a obstála v konkurenci s ostatními.

Muž vstupuje do manželství ze společenských důvodů

Jaké výhody má monogamní manželství pro muže? Z evolučního hlediska žádné. Nevstupuje do manželství z důvodů biologických, ale z důvodů společenských. V dotazníku potom většinou vyplňuje rubriky o teple domácího krbu a bezpečném útočišti. V rozhovoru mumlá cosi o dobré svíčkové a vyžehlených košilích.

Společnost se snaží prostřednictvím sňatku potlačit mužskou promiskuitu. Muži na tento obchod přistupují s tím, že získají křížence mezi starostlivou matkou a věrným osobním sluhou. Není daleko od pravdy tvrzení, že sex je cena, kterou ženy platí za manželství. A manželství je cena, kterou muži platí za sex.

Ve společnostech, které tolerují polygamii, tyto starosti pochopitelně nemají. Ale i tady je počet manželek a dětí jednoznačným ukazatelem ekonomické úrovně muže, živitele. U nás sice záletník touží po harému, nemůže ho však mít. Jak ze zákonných, tak z ekonomických důvodů.

Muž, který dokáže vydržovat dvě partnerky i domácnosti a má na obě dost času stejně jako peněz, je v moderní západní společnosti opravdovou výjimkou. Zpravidla to bývá úspěšný restituent, podnikatel, politik nebo zloděj.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Jaká hudba je nejvíc erotická

Který hudební žánr je tím pravým pro probuzení sexuálních vášní? Obecně platná odpověď se hledá těžko. Každého vzrušuje něco jiného. Vydatnou roli tady hraje...

Výběr článků

Načítám