Hlavní obsah

Vědci objevili molekulu, jež ovlivňuje mužskou plodnost

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závratný objev učinili kalifornští vědci na poli rozmnožování. Nalezli molekulu, která dokáže zvýšit nebo snížit rychlost spermií. Může tak sloužit nejen k vývoji nové mužské antikoncepce, ale i léku na podporu plodnosti. Informoval o tom britský server The Daily Telegraph.

Článek

Rychlost spermií hraje důležitou roli při schopnosti muže oplodnit vajíčko ženy. Je to i jeden z častých důvodů neplodnosti muže, kdy muž má sice dostatek kvalitních spermií, ale jsou tak moc pomalé a než se dostanou k ženskému vajíčku, zahynou. K oplodnění vajíčka tak nikdy nedojde.

Pokud tedy vědci objevili tzv. pedál  rychlosti u spermií, pak je to pro tyto muže učiněný zázrak.

Důležité pH prostředí

Při výzkumu vědci vycházeli z předchozího zjištění, že rychlost spermií ovlivňuje pH prostředí. Muži, jejichž organismus je překyselený mají spermie mnohem pomalejší, než ti, jejichž kyselost v organismu je nižší. Ovšem až nyní byl objeven důvod, proč tomu tak ve skutečnosti  je.

V ocásku spermie jsou maličké póry, které fungují jako výstupní brány pro kyselé protony, díky čemuž se zrychluje pohyb spermie. Tyto "brány" jsou pak kontrolovány molekulami známými jako HV1. A díky regulaci právě těchto molekul lze kontrolovat a ovlivnit rychlost spermií.

"Výzkum byl opravdu velmi užitečný a to zejména svým zjištěním, že za spouštěčem rychlosti spermií stojí vliv kyselosti prostředí na ocásek spermie. Díky tomuto odhalení, dokážeme vyvinout pro muže novou antikoncepci a nebo naopak přípravky na povzbuzení rychlosti spermií," uvedl pro deník The Daily Telegraph expert na mužskou plodnost Allan Pacey z University of Sheffield.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám