Hlavní obsah

Radim Uzel: Pohled na poprsí mi prý prodlouží život o stovky let

Právo, Radim Uzel

Už jako začínající ženský lékař jsem každý týden dostával bohatou nadílku preventivních gynekologických prohlídek. Koncem šedesátých let se v malé okresní nemocnici roztrhl s tou prevencí pytel.

Foto: Profimedia.cz

Deset minut zírání do ženského výstřihu prý vydá za třicet minut posilovny.

Článek

Dvakrát týdně vtrhla na ambulanci tříčlenná brigáda gynekologů a celé odpoledne intenzivně pracovala. A aby to pěkně odsýpalo, zvolila promyšleně racionální postup. Dva starší kolegové se střídali ve vyšetřování a odběrech mikroskopických nátěrů. „A ty, mladej, půjdeš na prsa,“ zněl jejich ortel. Ve vedlejší místnosti jsem za odpoledne pečlivě prohmatal třicet až 40 párů ženských ňader.

Gynekologové dříve nepoužívali ultrazvuk

Slova jako mamografie, nebo dokonce snad ultrazvuk byla v té době zcela neznámými pojmy. Ale stejně jako nouze naučila Dalibora housti, naučily se i mé prsty zanedlouho rozumět dámskému poprsí. Pokud si vzpomínám, objevili jsme při těch hromadných prsních prohlídkách i několik případů rakoviny v počínajícím stadiu.

Při tom kvantu vyšetření si asi dovedete představit, co jsem viděl, když jsem zavřel v úterý a ve čtvrtek večer v posteli oči. Tím spíše mne uzemnila zpráva, že pohled na obnažená dámská ňadra prodlužuje lidský věk.

Tvrdí to aspoň na základě svého výzkumu doktorka Karen Weatherbyová z Frankfurtu nad Mohanem. Jeho výsledky zveřejnila v prestižním odborném časopise New England Journal of Medicine.

Podle dr. Weatherbyové vede zírání na prsa k lepšímu prokrvení těla, snižuje krevní tlak a zpomaluje pulz. U mužů pak díky tomu klesá na polovinu výskyt ischemické srdeční nemoci, riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Desetiminutový pohled na poprsí má prý podle vědců stejný efekt jako třicetiminutový intenzivní pohyb.

Tak vida, co to dá kolikrát přemáhání vydat se do nějakého fitcentra a potom tam podstoupit třicetiminutové namáhání na různých kolech, šlapadlech a jiných mučících přístrojích. Nebo běhat za každého počasí po parcích či všelijak poskakovat a říkat tomu buď aerobik, nebo pilates. Tady stačí jenom deset minut zírat a máme splněno!

Dvě stě let života navíc

V mládí jsem vůbec netušil, že ta zprvu zajímavá a pak docela otravná preventivní gynekologická činnost byla pro mne tak blahodárným počínáním. Pokud platí závěry vědeckého výzkumu dr. Weatherbyové, prodloužil jsem si za týden život nejméně o pět let. Když odečtu dovolenou a Vánoce, dělá to za rok více než dvě stě let života navíc.

Rád bych se paní doktorky Weatherbyové zeptal i na to, zda v budoucnu plánuje výzkum, který by mapoval souvislost mezi dlouhověkostí a pohledem na ženský genitál. Obávám se, že výsledky nebudou tak jednoznačné. Všichni gynekologové by totiž museli být už dnes starší než biblický Metuzalém, který se údajně dožil 969 let.

Receptů na dlouhověkost se v poslední době vyrojilo více než dost. Četl jsem, že zaručeným prostředkem je každodenní štamprle slivovice na lačný žaludek. Už jsem zahájil v tom smyslu jednání s kamarády ze Zlína a ze Vsetína. Ti mi tento fakt potvrdili a ještě připojili potěšitelnou zprávu, že se v loňském roce obzvlášť urodilo.

Pokud tedy spojím slivovici s ňadry, které mám už z mládí k dobru, můžu se dožít podobného věku jako Elina Makropulos ze slavné divadelní hry Karla Čapka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám