Hlavní obsah

Většina Čechů je přesvědčena, že žena patří k plotně

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože péče o domácnost a většinu domácích prací by si ženy a muži měli dělit stejným dílem, finančně zabezpečit rodinu by měl především muž. Žena zase podle většiny Čechů patří k plotně. Nejen tyto zajímavé názory vyplývají z posledního průzkumu agentury CVVM.

Foto: Profimedia.cz

Za úspěšnou ženu je považována ta, co dokáže dokonale sladit péči o rodinu se zaměstnáním.

Článek

Muži a ženy mají samozřejmě na celou záležitost odlišné názory. Zatím co ženy ve většině otázek odpovídaly, že v péči o domácnost a vše co s tím souvisí by měla panovat rovnoprávnost, muži spoustu činností přisuzovali pouze ženám. Zvláště pak starší generace. Ty se stále snaží uchovat tradice, kdy muž nosí domů peníze a o veškerou domácnost a výchovu dětí se stará výhradně žena.

Emancipovanější modely pak panují u velmi mladé generace. Zde muži i ženy na domácnost a péči o ní, nahlížejí velmi rovnoprávně.

Ženy stále patří k plotně

Z celkových výsledků tedy vyplynulo, že více jak 70 procent všech lidí je přesvědčeno o tom, že muž by měl hlavně živit rodinu. Jeho další prioritou by měla být kariéra a další vzdělávání, případně vykonávání společenských funkcí.

Ovšem měl by být i v určitém měřítku součástí úklidu a pak výchovy dětí, i když tato funkce z velké části podle respondentů přísluší hlavně ženě.

Žena dle většiny odpovídajících stále patří k plotně. Vaření, nákup potravin i mytí nádobí ji přisuzuje 74 procent populace. To samé lze říci i o péči o děti. I zde žena hraje prim, i když čím dál víc mužů se v tomto směru víc a víc snaží.

Veřejnost odlišně vnímá úspěch žen i mužů

V druhé části se průzkum zaměřil na úspěšnost žen i mužů a na to, jak ji vnímá veřejnost. Nejmarkantnější rozdíly byly zaznamenány ve vnímání úspěchu při dosažení významného postavení v zaměstnání.

Pro většinu populace je úspěch v zaměstnání jako ukazatel společenského uznání důležitý pouze u mužů. Ženy mohou být sebeúspěšnější v práci, ovšem veřejnost to za ukazatel úspěšnosti prostě nepovažuje.

Mezi úspěšné ženy spíše patří ty, jež dokáží sladit rodinný život se zaměstnáním. Takových žen si Češi všeobecně mnohem více váží.

Rodinný život nade vše

Jestli se na něčem Češi skutečně shodnou, pak je to důležitá role obou pohlaví při utváření rodinné harmonie. Zde panuje názor, že na rodinném klima se podílí jak muž tak žena stejně. Oba dva tedy mají stejný podíl na tom, jaká atmosféra doma panuje a jak moc dobře se tu oba cítí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám