Hlavní obsah

Nová pilulka proti otěhotnění funguje až pět dní po pohlavním styku

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu je nová pilulka, která zabrání otěhotnění i pět dní po pohlavním styku. Tableta je účinnější než stávající antikoncepční prostředky, tvrdí britský server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Tableta funguje až pět dní po pohlavním styku

Článek

Zázračný prostředek je pochopitelně na předpis a na vyžádání jej seženete už i v českých lékárnách. „Ano, tato pilulka je na trhu, orientační cena je 770 korun,“ prozradila Novinkám gynekoložka, jež si nepřála být jmenována. Na otázku, zda může mít tableta negativní vliv na ženské zdraví, odpověděla: „Zatím jsem tento druh antikoncepce předepsala pouze jednou a nevím, jaké následky její užití vyvolalo, zatím tedy nemohu o vedlejších příznacích nic sdělit.“

Podle Evropské veřejné zprávy o hodnocení tablety nazvané Ellaone patří k nejběžnějším vedlejším účinkům bolesti břicha a poruchy menstruačního cyklu, které se objevují zhruba u jedné z deseti žen.

Oddálení ovulace

Přípravek funguje na principu zabránění ovulace, díky látce ulipristal-acetát se váže na receptory, na které se za normálních podmínek váže progesteron, a zabraňuje účinku tohoto hormonu. Tím naruší ovulaci a může rovněž způsobit změny ve vnitřní výstelce dělohy.

Ve studii zjišťující účinnost přípravku byla pilulka podána 1533 ženám průměrného věku 24 let, jež si vyžádaly nouzovou antikoncepci dva až pět dní po nechráněném pohlavním styku. Studie prokázala, že dokonce i pět dní po styku je úspěšnost pilulky 50 %. Čím dříve po styku ale žena kontracepci použije, tím větší je úspěšnost zabránění těhotenství. Žádný druh antikoncepce není stoprocentní a účinnost navíc mohou snížit vedlejší vlivy jako je kouření nebo průjem. Pokud například žena po požití pilulky zvrací, je nutné užít ještě jednu tabletu.

Nevýhodou tablety je vysoká cena, v České republice se pohybuje kolem 770 korun. Tato antikoncepce ale podle zastánců nové metody může pomoci zabránit mnoha nechtěným těhotenstvím.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové trendy v dávkování antikoncepce

Pilulky jsou nejrozšířenější antikoncepční metodou na světě. Vědci se snaží stále vyvíjet antikoncepci s co nejnižšími hladinami hormonů, které by byly jen...

Výběr článků

Načítám