Hlavní obsah

Manželství nemusí znamenat nudu ani konec dobrého sexu

Novinky, ČTK, Dana Sokolová

Přestože každým rokem stoupá rozvodovost i počet párů, jež se vyhýbají manželství, řada studií poukazuje na to, že lidé žijící v manželství jsou ve srovnání s nesezdanými páry šťastnější, zdravější, žijí déle a daří se jim mnohem lépe i po ekonomické stránce.

Foto: Profimedia.cz

Věrnost nemusí znamenat ani konec romantiky a ani nekvalitní a nudný sex.

Článek

Je opravdu manželství takový mýtus, jaký nám dnes a denně ukazují média? Existuje ještě vůbec nějaká posvátnost tohoto svazku a nebo je to prostě jen a jen přežitek? Nejen na tyto otázky se snaží odpovědět iniciativa zakladatelů Národního týdne manželství, který se již počtvrté bude konat v týdnu kolem sv. Valentýna.

Lidé kolem tohoto hnutí se snaží upozornit na to, že i manželství po několika letech může být velmi krásné, plné romantických a vášnivých prožitků. Stačí jen, pokud si lidé uvědomí, že nic není samozřejmé a kromě obrovské dávky tolerantnosti je zapotřebí i neustálá investice.

Jedná se spíše o investice citové. Naučit se druhého vnímat, naslouchat mu a na základě toho dělat věci, jež má druhý rád, které ho potěší a které mohou i manželský vztah velmi obohatit.

"Čas investovat do svého manželství je tedy nejen když se dostává do problémů, ale i když se zdá vše v pořádku. To platí i když jde o peníze. Péčí o vztahy v manželství můžeme překonat jak jejich nedostatek, tak se ubránit různým pokušením, když máme dostatek," vysvětluje mluvčí Národního týdne manželství Jan Frolík.

Manželský sex je pro většinu žen ten nejlepší

Samozřejmostí by měly být i nejrůznější intimnosti v podobě pohlazení, doteků, pohledů či milých slůvek. Není to tak dávno, kdy vědci došli k zjištění, že právě tyto intimnosti jsou pro vztah mnohem důležitější než sex samotný.

I když i ten je pro harmonické manželství důležitý. Navíc z průzkumu ve Velké Británii z roku 2002 vyplynulo, že například pro ženy je manželský sex absolutně nejlepší a že rozhodně nesouhlasí s názorem, že sex v dlouhotrvajícím vztahu začne být po určité době nudným. Samozřejmě i sex je zapotřebí neustále okořeňovat.

Ovšem spokojenost žen spíše plyne z toho, že při sexu s dlouhodobým partnerem postupně odpadávají nejrůznější tabu a tak časem mnohem snáze dosahují vyvrcholení než při krátkodobých vztazích.

Dobré manželství neroste na stromech

Podle výzkumu brněnské Masarykovy univerzity a společnosti SC je pro obyvatele Česka v manželství nejdůležitější věrnost a sex. Je o tom přesvědčeno více jak 71 procent lidí. Velká většina (62 procent) také souhlasí s tím, že pro vztah je velmi potřebné dobré sexuální soužití.

Věrnost tedy nemusí znamenat ani konec romantiky a ani nekvalitní a nudný sex. Ba spíše naopak. Záleží však především na tom, jak moc o harmonii vztahu lidé bojují a jak moc se snaží jinak všední dny obohatit.

Někdy záleží na okolnostech, ale většinou na samotných jedincích, jaké manželství spolu dva lidé prožívají.

Národní týden manželství

O tom, že manželství a věrnost neznamená konec romantiky a dobrého sexu má přesvědčit akce, během níž mají lidé posílat své romantické příběhy z jejich života. Deset nejlepších pak bude zveřejněno na webu www.tydenmanzelstvi.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám