Hlavní obsah

Nejčastější důvody rozpadu manželství

Novinky, Andrea Zunová

Proč se rozpadají manželství? Co lidi vede k tomu, že si řeknou, že už spolu nechtějí a nemohou zůstat a rozhodnou se pro rozvod? Podle psycholožky Alice Vondrové je důvodů mnoho. Jsou mezi nimi poruchy komunikace, nevěra, finanční neshody, nebo např. fakt, že jsme si nevybrali toho pravého, tu pravou.

Foto: Profimedia.cz

Termín "nesoulad povah a zájmů" znamená u každého rozvádějícího se páru něco jiného.

Článek

Když už se pár, který se rozhodne svůj manželský svazek ukončit, dostane k soudu, většinou svůj krok odůvodňuje termínem: nesoulad povah a zájmů. Obecně se tyto důvody nazývají "deklarované důvody rozvodu". Co se však pod nimi skrývá?

Termín nesoulad povah se dá podle slov psycholožky Vondrové přetlumočit jako absolutně chybný výběr partnera. "V období zamilovanosti však fakt, že pro vás partner není ten pravý, zkrátka nepoznáte," řekla Novinkám.

Další důvod rozpadu manželství Alice Vondrová označuje rčením "dvě dobré vůle proti sobě". Oba partneři to myslí dobře a každý z nich ví nejlépe, jak má manželství vypadat a fungovat. Oba tedy mají dobrou vůli problém vyřešit. Ale ani jeden není ochoten ustoupit ze svých dokonalých představ.

Velmi častým důvodem jsou poruchy komunikace. Komunikovat spolu jen provozně, o tom, kdo dovede děti do školky, kdo je zaveze na kroužky, kdo nakoupí anebo vyvenčí psa, v žádném případě nestačí. "Manželé by spolu měli zkrátka mluvit. O tom, jak bylo v práci, o knížce, kterou četli, o svých pocitech, problémech, radostech i strastech. Když tohle chybí a není vůle to změnit, dojde k rozchodu," tvrdí psycholožka.

Časovým parazitem bývá většinou muž

Situaci, kdy má jeden z partnerů úplnou volnost, nazývá psycholožka Vondrová "časovým parazitismem". Takovým parazitem bývá většinou muž. Má totiž pocit, že jako živitel rodiny má nárok na volný čas, který tráví sportem, s kamarády, v hospodě, či jinak. A nechápe, že se jeho žena zlobí, nerozumí mu, či dokonce chce dělbu volného času půl na půl. Samozřejmě existují i případy, kdy je časovým parazitem žena.

Nevěra hraje v souvislosti s rozvody také svou roli. Buď se lidé rozvádějí, kvůli tzv. fatálním vztahům, kdy mají pocit, že teprve nyní našli toho pravého a pálí za sebou mosty.  Nebo se jedná o rozvody "jako následky nevěry". "Ty mají na svědomí epizodky, které měly zůstat utajeny a bohužel se provalily. A partneři, či spíš podváděný partner, to nedokáží překonat," říká Alice Vondrová.

I finanční neshody ničí manželství. A čím jsou prý lidé bohatší, tím je to horší. A nejhorší jsou prý zbohatlíci, kterým se stará manželka k novému mercedesu nehodí.

Osobnostní patologie

Před svatbou, či krátce po ní nepoznáme, zda náš partner trpí nějakou osobnostní patologií. Pod tímto termínem se může skrývat například agrese, ze které pak může vyplynout i domácí násilí. Lidé se rozvádějí také kvůli alkoholismu, či jiným závislostem. Podle psycholožky překvapivě nejsou častým problémem, který by vedl k rozvodu, sexuální neshody. "Ty většinou totiž pramení z jiných problémů a dají se řešit," říká Vondrová.

Reklama

Související témata:

Související články

Trumpová se rozvádí se čtvrtým manželem

Podnikatelka českého původu Ivana Trumpová (60), za svobodna Zelníčková, podala v New Yorku žádost o rozvod se svým čtvrtým manželem Italem Rossanom Rubicondim...

Izraelec se pojedenácté rozvedl

Rabínský soud v Jeruzalémě potvrdil rozvod padesátiletého Izraelce, který je pro něj už celkem jedenáctým. Přinejmenším ve své zemi je už nějaký čas...

Výběr článků

Načítám