Hlavní obsah

Vdané ženy s dětmi jsou obéznější než svobodné

Brisbane

Manželství skutečně u žen způsobuje obezitu, ačkoli ne nijak výraznou. V průměru mají ženy žijící v manželství o dva kilogramy více než ty, které se vdát odmítly. Ale pokud si navíc pořídí děti, jejich váha ve srovnání s bezdětnými vzroste o čtyři kilogramy.

Foto: Profimedia.cz

V průměru mají ženy žijící v manželství o dva kilogramy více než ty, které se vdát odmítly.

Článek

Vyplývá to z australského výzkumu, v němž lékaři z Queensland University sledovali v letech 1996 až 2006 vývoj váhy u šesti tisíc žen. Když byly vyšetřeny poprvé, bylo jim mezi 18 a 23 roky. Během celého období se pravidelně měřily a vážily a vyplňovaly dotazníky o svém životním stylu.

V průměru přibraly ženy za toto období o pět kilogramů, ale pokud měly manžela, pak o sedm kilogramů, a když měly navíc dítě, tak o devět kilogramů. Podle profesorky Annette Dobsonové a profesorky Wendy Brownové to může být způsobeno tím, že ve vztahu s mužem se žena stravuje méně zdravě a s dětmi má navíc méně času na péči o svou vlastní postavu.

„Společnost stále více trápí obezita. Když se žena vdá a má navíc dítě, přibývá na váze ještě víc. Musíme podchytit všechna rizika vedoucí k obezitě u žen,“ varovaly autorky z Brisbane zdravotníky z celého světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám