Hlavní obsah

Kouříte doma? Větrání nepomůže!

Novinky, F.Z., Právo

Většina kuřáků si myslí, že když budou kouřit u otevřeného okna, ochrání rodinu před riziky pasívního kouření. Vědci z Warwickské univerzity ve Velké Británii ale zjistili, že tato domněnka je mylná.

Článek

Jediným způsobem, jak chránit děti a partnera před riziky tohoto zlozvyku, je holdovat cigaretám výhradně mimo domov. Jejich studie se zúčastnilo 314 rodin s malými dětmi, kde se kouřilo. Odborníci se rodičů dotazovali, co vědí o zdravotních rizicích pasívního kouření a zda dělají něco pro to, aby děti před nimi ochránili. Rodiče většinou uváděli, že otevírají okna, kouří v jiné místnosti nebo používají větráky či osvěžovače vzduchu. Více než 80 % dotázaných řeklo, že ví, že kouř může dětem škodit, a 90 % se domnívalo, že je možné děti před kouřem v domácnosti chránit.

Více než polovina rodičů používala více prostředků "ochrany". Každý desátý rodič ale doma klidně kouří a své ratolesti pobyt v zakouřeném prostředí nijak neulehčí. Po dotazování zjišťovali vědci v moči dětí stopy kotininu.To je látka, která vzniká v organismu při látkové přeměně nikotinu. Výsledek vyšetření byl jednoznačný.

Před pasívním kouřením může dítě ochránit jen úplný zákaz kouření v bytě. Nic jiného nepomáhá. I když je třeba toto zjištění ještě potvrdit dalšími studiemi, zdá se, že v zakouřeném bytě si tabákový kouř cestu do plic dítěte vždy najde. Autoři studie mají smíšené pocity. Je sice potěšující, že se velká většina rodičů snaží děti před kouřem chránit. Smutné ale je, že metody, které k tomu používají, nejsou vůbec účinné. Proto je nutné o škodlivosti pasívního kouření stále informovat. Rodiče by měli vědět, že nemusejí úplně přestat, ale měli by se svému zlozvyku raději oddávat mimo domov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám