Hlavní obsah

Mužskému srdci škodí úbytek pohlavních hormonů

Sydney

Jak muži stárnou, hladina jejich pohlavních hormonů – androgenů – přirozeně klesá. Jejich vylučování do těla navíc může snižovat nedostatečná pohlavní aktivita, snížená pohyblivost, nezdravá strava a kouření.

Foto: Profimedia.cz

Muži, kteří mají pravidelný sex, jsou méně ohroženi infarktem

Článek

Naopak do vysokého věku fyzicky aktivní muži mají vyšší hladinu androgenů včetně testosteronu a to prospívá jejich celkovému zdraví, podle australských vědců je to ale také chrání před infarktem.

Dlouho se vědělo, že ženské srdce před infarktem chrání estrogeny, ženské pohlavní hormony. A soudilo se, že muži mají ve vyšším věku vážnější formy infarktu právě proto, že mají tohoto hormonu v těle málo. Ale profesor D. Sieveking z University of New South Wales zjistil, že muži trpí infarktem více tehdy, když jim chybí jejich tělu vlastní androgeny – mužské pohlavní hormony ze skupiny steroidů.

Tyto hormony jim pomáhají nejen předcházet infarktu, ale také se z něj lépe zotavovat. Podle Sievekinga by tak náhradní léčba androgeny mohla být použita u mužů s vysokým rizikem infarktu.

Androgeny se hojně tvoří při pravidelném sportování či časté a pravidelné souloži. A právě muži souložící hodně a do vysokého věku trpí infarktem méně často. Zřejmě to souvisí právě s pohlavními hormony. Kardiologové z Massachusetts teď totiž přišli s tím, že muži souložící pravidelně alespoň dvakrát týdně jsou ohroženi infarktem o polovinu méně než ti, jimž se sexu nedostává. A pravidelně se milování oddávající pánové mají také vyšší hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalita erekce má vliv na kvalitu vztahu

Léků na podporu erekce dnes mají muži na výběr už několik a na vývoji dalších se intenzivně pracuje. Podle belgických andrologů by však neměla být léčba...

Pravidelný sex je pro zdraví muže nezbytný

Sex je pro mužské tělo nezbytný. Podle vědců by se pánové měli věnovat bezpečným sexuálním praktikám velmi pravidelně. Pokud totiž svůj pohlavní orgán...

Výběr článků

Načítám