Hlavní obsah

Domácí úklid může způsobit astma

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BARCELONA

Každá žena potvrdí, že domácnost se jednou za čas prostě uklidit musí. Hospodyňky přitom zřejmě vůbec netuší, že si domácím úklidem mohou zadělat na velké problémy s dýcháním.

Článek

Podle španělských výzkumníků totiž domácí uklízení velmi zvyšuje možnost onemocnění astmatem. Tím je postiženo na sto milionů lidí po celém světě. Odborníci se při výzkumu zaměřili na vznik astmatu v různém prostředí.

Astma hrozí hlavně doma

"Zaručeně novým objevem je zjištění, že lidé jsou vystaveni riziku astmatu především při uklízení svých domů a bytů," uvedl Jan-Paul Zock z Barcelonského městského institutu lékařských výzkumů. Upřesnil, že lidé uklízející mimo domov, například v kancelářích, jsou k astmatu náchylnější mnohem méně. Riziko se opět zvyšuje pouze ve zdravotních zařízeních.

Podle Zocka, jehož výzkumu se zúčastnilo na čtyři a půl tisíce žen se základním vzděláním z okolí Barcelony, se u těch, které pracují jako uklízečky či domácí hospodyně na plný úvazek, vyskytuje respirační onemocní ve dvanácti procentech ze všech případů nemocí z povolání, zatímco v ostatních zaměstnáních je to jen pět procent.

Prevence: používat nezávadné přípravky

Počet lidí s astmatem se přitom každých deset let zvyšuje o polovinu. "Je velice důležité, aby úklidové firmy své zaměstnance před negativními účinky zaměstnání chránily všemi možnými prostředky," řekl John Harvey z Britské plicní společnosti a dodal: "Stejně tak i hospodyňky by si měly uvědomit, že při vdechování chemikálií, mezi něž patří i čistící přípravky, si mohou poškodit zdraví."

"Jediným způsobem, jak lze zdravotním problémům předcházet, jsou nezávadné výrobky, které zdravotní rizika snižují," uzavřel Zock, který varuje především před párou z pracích prášků, bělidel a dalších přípravků a rovněž před jejich kombinací.

Reklama

Související témata:

Související články

Obezita zvyšuje u dětí riziko astmatu

Výsledky lékařských výzkumů jasně prokázaly, že nadváha u školáků několikanásobně zvyšuje pravděpodobnost rozvoje astmatu. Daleko větší riziko přitom vědci...

Výběr článků

Načítám