Hlavní obsah

Pravidelný sex je pro zdraví muže nezbytný

Boston

Sex je pro mužské tělo nezbytný. Podle vědců by se pánové měli věnovat bezpečným sexuálním praktikám velmi pravidelně. Pokud totiž svůj pohlavní orgán pravidelně a často nepoužívají, hrozí jim v pozdějším věku jeho zmenšení a především porucha erekce. Zároveň je pro ně sex nejlepší prevencí rakoviny, psychických poruch a posiluje imunitu.

Článek

„Dobře známé stereotypní rčení říká, že muži nepotřebují zrovna moc důvodů, proč mít sex. Ale je dobré si uvědomit, že pravidelný sexuální život není důležitý jen pro rekreační účely, dobré sexuální zdraví je totiž u muže důležité pro celkové fyzické, psychické a emocionální zdraví,“ uvedl doktor Barry Buffman z Boston Medical Group.

Pravidelné sexuální aktivity jsou důležité pro zdraví penisu, pánové, kteří svůj úd zanedbávají, se pak nemohou divit, že je po padesátce přestane poslouchat. Hrozí nejen atrofie neboli zakrnění, ale především impotence. Doporučuje se proto soulož či masturbace minimálně třikrát týdně.

Bezpečný sex má jen samé výhody

Z pravidelné ejakulace prosperuje také prostata, u mužů, kteří ejakulují pětkrát týdně je riziko rakoviny prostaty minimálně o třetinu nižší.

Pravidelný sex je také důležitý pro srdce a cévy, spaluje se při něm hodně kalorií a celkově aktivní sex vydá jako aerobní cvičení.

Při sexu také dochází k posilování, při souloži a orgasmu se produkuje do těla více testosteronu, který posiluje kosti a svaly.

Nejlepší lék na deprese a chřipku

Kardiovaskulární systém zlobí podle australské studie především ty muže, kteří sex zanedbávají a žijí nezdravě. Naopak ti, kteří mají kvalitní, častý a pravidelný pohlavní život, onemocní ve vyšším věku chorobami srdce a cév jen zřídka.

Sex navíc působí blahodárně na mužskou psychiku, snižuje účinky stresu a pomáhá předcházet depresím. Zároveň velmi výrazně posiluje imunitu, což je právě v období chřipek velmi výhodné.

Sexualita je pro muže důležitá také z hlediska psychologie vztahů, před orgasmem se totiž do těla vylučuje hormon oxytocin, který u mužů posiluje pouto k protějšku. Některým lidem může pomoci i na migrénu či bolest kloubů.

Muži po sexu nebo při pravidelných sexuálních aktivitách také mnohem lépe spí. Naopak nekvalitní sex se přímo odráží v nespavosti, podrážděnosti a následně psychických poruchách.

„Penis u mužů slouží jako barometr zdraví, odkazuje na to, co se děje ve zbytku těla,“ dodává doktor Buffman.

Reklama

Související témata:

Související články

Za rozdíly ve velikosti penisu prý může klima

Co se týče velikosti penisu, je to na světě rozděleno trochu nespravedlivě. Například černoši mají v průměru penis větší než seveřané. U seveřanů je ale zase...

Výběr článků

Načítám