Hlavní obsah

Hormonální antikoncepce rozhodně není vhodná pro všechny ženy

Hormonální antikoncepce má řadu vedlejších účinků a i když je pro většinu žen vhodná, jiné ženy může doslova ohrozit na životě. Je to především kvůli zvýšenému riziku krevních sraženin a ucpávání cév. Je proto důležité, aby gynekolog spolupracoval při předepisování léků i s praktickým lékařem, což řada lékařů vůbec nedělá.

Foto: Profimedia.cz

Antikoncepční pilulky jsou nejrozšířenější metodou ochrany před otěhotněním na světě.

Článek

"O jméno gynekologa ženy by měl mít zájem i praktický lékař. Pokud totiž zjistí u ženy vysoký tlak, obezitu či jiné rizikové faktory, měl by upozornit sám gynekologa, aby to zohlednil při výběru antikoncepce," říká praktická lékařka Jana Výšková.

Podobně gynekolog by měl dát vědět praktickému lékaři, pokud tyto zdravotní obtíže u své pacientky zjistí. Ženy v plodném věku totiž většinou chodí pravidelně ke gynekologovi pro antikoncepci, ten musí před vydáním receptu vyšetřit jejich zdravotní stav. Naproti tomu ke svému praktickému lékaři mladé ženy přijdou, jen když jsou nemocné. Může se tak stát, že je lékaři nevidí i několik let a nemá šanci problém odhalit.

Pečlivý výběr

Podle gynekologa Jaroslava Jeníčka moderní antikoncepce obsahuje tak nízké dávky hormonů, že pro většinu rizikových žen se najdou vhodné pilulky. Jsou samozřejmě pacientky, které nemohou dostat hormonální antikoncepci vůbec, ale je jich velmi málo. Pro valnou většinu se dá antikoncepce najít.

Naprostý zákaz hormonální antikoncepce je u žen, které měly nebo mají trombózu či tromboembolii, což je uzávěr cévy krevní sraženinou, případně její vmetení krevním proudem do plic. Nesmějí ji užívat ani ženy se sklonem k tvorbě krevních sraženin, pacientky s rakovinou, jejíž rozvoj souvisí s vlivem hormonů, dále ženy s jaterním onemocněním až do normalizace jaterních testů. Dále ženy po cévní mozkové příhodě a pacientky trpící některými typy migrény.

Antikoncepce i po porodu

Antikoncepci mohou užívat i ženy po porodu. Lékař by je měl upozornit už před porodem, že kojení není spolehlivou formou antikoncepce, jak se traduje ze starších dob. Kojící ženy nesmějí užívat přípravky s estrogenem, mohou ale dostat například podkožní implantát či pilulky s gestagenem. Vhodný je i nitroděložní systém s hormonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám