Hlavní obsah

Radim Uzel: Stres jako hrobař sexu i afrodiziakum

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled se zdá, že sexuální aktivita jde se stresem dohromady asi jako oheň s vodou. Nedávno jsem tu ale popsal paradoxní situace, kdy ve vypjatých chvílích, nebo dokonce v okamžiku akutního ohrožení života může dojít k vystupňování sexuální touhy. A kupodivu také k určitému vylepšení sexuálních funkcí.

Foto: Profimedia.cz

Nespokojená a muže neustále kritizující milenka snadno navodí chronickou stresovou situaci. Seje vítr potupy a sklízí bouři impotence.

Článek

Lidé dokázali souložit v zákopech uprostřed dělostřelecké palby, případně v exponovaných situacích před podáním důležitého tělesného nebo duševního výkonu.

V této aktivitě můžeme vidět jakýsi atavistický pud. Touhu po zachování a pokračování života i ve chvíli, kdy už má člověk namále.

Díky stresu však sexualita obvykle dostane hořkou příchuť. To se týká hlavně ztopoření penisu. V naprosté většině případů se ocitá v havarijním stavu. Řada mužů považuje pohlavní úd za autonomní oblast lidského těla: většinou si dělá, co chce. Ztopoří se, když si to nepřejí, a naopak ve chvíli, kdy by ho nejvíce potřebovali, je nechá na holičkách. Právě nezbytná potřeba erekce, nebo její toužebné očekávání, může paradoxně fungovat jako brzda tohoto přírodního zázraku hydromechaniky.

Manažerský syndrom

Muži často stačí vzpomínka na nějakou nepříjemnost z poslední doby. Myšlenka na špatně vyplněné daňové přiznání, nesplněné pracovní úkoly nebo vyčítavý pohled tchyně, která navíc poslouchá za dveřmi ložnice.

Jinou příčinou bývá manažerský syndrom. Vyvolává ho obvykle psychický stres a přemíra povinností. Ty se snadno se stanou větší sexuální brzdou než tělesné vyčerpání.

Jsou tu i nešťastně kastrující ženy. Necitelné partnerky, které znevažujícími slovy předem zpochybňují mužovu potenci. Co jiného než chronickou stresovou situaci navodí neustále kritizující a nespokojená milenka? Seje vítr potupy a sklízí bouři impotence. Mužská erekce taje pod jejich hanlivými slovy jak ledovce v Antarktidě.

Ani ženy na tom nejsou lépe

Na první pohled by se zdálo, že na ženskou sexualitu nemá stres tak zničující vliv. Ale i tady dokáže psychické napětí působit zhoubně. Obdobou mužské erekce je ženské zvlhčení. Dá se docela dobře nahradit umělým lubrikantem. Horší je narušení složitého mechanismu ženského orgasmu. A s ním spojené poruchy tajuplné komponenty ženské sexuality, které se říká sexuální satisfakce neboli uspokojení.

Některé ženské sexuální poruchy jsou pak na první pohled záhadně selektivní. Orgasmus se dostaví třeba pouze v manželském soužití. Zatímco při styku s milencem se nedostavuje. Své zhoubné dílo vykonávají například výčitky svědomí. Paradoxní výsledek léčby, která ženu těchto výčitek zbaví, může celou situaci obrátit. Cizoložné aktivitě se rázem začne dařit, zatímco domácí orgasmus zachází na úbytě. Stres se zkrátka přestěhoval domů a výčitky svědomí si našly jiného adresáta.

Pod pojmem stres ale nesmíme vidět jen jakési poškození lidského těla. Stresová reakce bývá mnohdy účelná. V dávných dobách člověku nejednou zachránila život. Mobilizuje tělesné rezervy k obraně nebo k útoku. Pomáhá řešit svízelné a nebezpečné situace. Sexuální aktivitě však v naprosté většině případů nesvědčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám