Hlavní obsah

Radim Uzel: Sexuální koučové učí ženy mít rády své tělo

Právo, Radim Uzel

Jedna jihoamerická psycholožka nás na kongresu v Chile přesvědčovala, že většina sexuálních obtíží pramení z nepřátelského vztahu k vlastním pohlavním orgánům. Neplatí to pochopitelně pro muže, kteří jsou na svůj penis často až přehnaně hrdí.

Foto: Profimedia.cz

Většina sexuálních obtíží prý pramení z nepřátelského vztahu k vlastním pohlavním orgánům.

Článek

Platí to spíš pro ženy, které jejich genitál někdy obtěžuje. Gynekologové by je proto měli učit tzv. vaginálnímu dialogu. Je potřeba, aby se už od mládí učily laskavým dotekům vlastního těla a intimní místa nazývaly lichotivými jmény.

Vzpomněl jsem si na tato ponaučení, když jsem nedávno četl o první české ženě, která má na své vizitce napsáno: sexuální kouč.

Koučování se totiž dosud omezovalo jen na různá odvětví sportu. Představovalo jakousi noblesní odrůdu trenéra. Tato dáma, opravdová trenérka sexu, koučuje muže i ženy. Učí je všechno, co nám na kongresu a v Santiagu de Chile předváděla zmíněná psycholožka. Konečně jsme tedy dohnali svět.

Koučovat lze kdeco

Na každém zahraničním sjezdu sexuologů se představují různí sexoterapeuti. Jedni učí ženu orgasmu. Jiní překonávají různé psychické bariéry. Další prodlouží dobu pohlavního styku. Teprve teď jsem si uvědomil, že to všechno jsou sexuální koučové.

Když nad tím tak přemýšlím, byl naším nejstarším sexkoučem profesor Stanislav Kratochvíl. Prováděl párový nácvik sexuálních reakcí před třiceti lety. Už tehdy dokázal vyléčit různé poruchy sexuálních reakcí.

Tajemství úspěchu sexuálních koučů není tajné. Odstraňují u klientů strach z hlazení a dotyků. Zbavují je výčitek z onanie. Nacvičují s nimi masturbační i relaxační techniky. Dnes se k tomu přimíchá někdy rouška tajemna a orientální magie. Někomu nestačí ani jóga. Instruktor musí okořenit relaxační techniky tantrickým sexem.

Koučing nebo magie

První česká sexkoučerka Julie Poupětová (32) tvrdí, že se někdy dostává do stavů, kdy „život, Bůh, extáze a smrt jedno jsou“. I když jde o pohlednou a sympatickou ženu, trochu mě z koktejlu jejích slov mrazí. Říkám si, jestli by některé myšlenky hlásala stejně bezstarostně, kdyby byla v roli sexuologa, psychiatra nebo psychologa. Tedy odborníka, který musí respektovat určitá pravidla a přijmout minimálně právní odpovědnost za své činy, včetně neúspěchů.

V jejím životopise se dozvíte, že studovala pod vedením různých zahraničních odborníků. Je otázka, jestli by si neušetřila spoustu námahy, kdyby si přečetla knihu Stanislava Kratochvíla Manželská terapie (nakladatelství Portál 2000). Ale je pravda, že na některé lidi zabírá magie silněji než racionální přístup. Pokud se do toho zamíchají ještě tantrické orientální čakry, souloží se to jedna radost.

Hezká paní Poupětová má pravdu i v tom, že v ordinaci sexuologa se z člověka stane pacient. U sex koučerky je klientem, vstřícně zpracovávaným. A ona sama se často ocitá v roli vzdělané léčitelky.

Řada lékařů přiznává, že v určitých situacích může být laický léčitel úspěšnější než oni. Zejména pokud nejde o život, jako třeba v porodnictví. Dělal jsem porodníka léta, zároveň se sexuálním vzděláváním lidí, nebo jak se dnes říká sexkoučerstvím. Léčitel mívá na klienta mnohem více času než lékaři. A nebývá tak opotřebovaný jako většina porodníků nebo třeba já. Porodníka už sice nedělám, ale sex koučuju přes 40 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám