Hlavní obsah

Muži nejčastěji pláčou ze soucitu a rozchodů, ženy ze stresu a vzpomínek

Mnichov

Ačkoliv se většina příslušníků silnějšího pohlaví často tváří, že pláč je výhradně ženskou záležitostí, ve skutečnosti tomu tak úplně není. Z průzkumu Německé oftalmologické společnosti vyplývá, že muži pláčou až sedmnáctkrát do roka. Ženy skoro čtyřikrát častěji, průměrně až 64krát za rok.

Foto: Profimedia.cz

Muži pláčou až sedmnáctkrát do roka. Ženy skoro čtyřikrát častěji, průměrně až 64krát za rok.

Článek

Do třinácti let brečí dívky i chlapci přibližně stejně často. Během dalších let ale ženy mají navrch a popláčou si 30krát až 64krát za rok, muži jenom šestkrát až sedmnáctkrát.

Ženy mají také delší výdrž. Slzy roní přibližně šest minut, pánové nejvýše čtyři minuty. Jen u šesti procent mužů přechází pláč v usedavé štkaní, u žen se toto stává skoro ve dvou třetinách případů. "Ženský pláč trvá déle, je dramatičtější a srdceryvnější," říká Elisabeth Messmerová z oční kliniky Mnichovské univerzity.

Proč lidi pláčou je stále záhadou

Podle výzkumu se ženy nejčastěji rozbrečí, když mají pocit, že je toho na ně moc, když se jim nedaří vyřešit konflikt nebo když vzpomínají na události z minulosti. Muži pláčou ze soucitu nebo když se jim rozpadne vztah.

Christian Orloff, mluvčí Německé oftalmologické společnosti a primář oční kliniky při univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem, říká, že důvody, proč lidé v emocionálně vypjatých situacích pláčou, zatím zůstávají pro vědce záhadou. Nepotvrdily se podle něho hypotézy, že člověku, který si popláče, se uleví, ani to, že se uvolní. Neplatí prý také, že by se společně se slzami vyplavovaly z těla jedovaté látky.

Reklama

Související témata:

Související články

Dětský pláč vyžaduje pozornost

Kritice starších a zkušenějších nezřídka čelí novopečení rodiče, kteří už při sebemenším náznaku pláče spěchají k postýlce a konejší svého drobečka. Výtkám,...

Pediatři poznají týrané děti i podle psychiky

Pediatři poznají podle změny psychiky, že dítě, které mají dlouhodobě v péči, by mohlo být týrané. Varující jsou také opakované úrazy. Buď rodiče popisují...

Děti nejvíc pláčou pár týdnů po porodu

Ačkoli je obecně rozšířen názor, že nejvíc křiku nadělají čerství novorozenci, není tomu tak. Naopak - od narození se doba, kterou miminko propláče, pozvolna...

Výběr článků

Načítám