Hlavní obsah

Radim Uzel: Dědičnou chorobu lze odhalit již u vznikajícího zárodku

Právo, Radim Uzel

Je to více než třicet let, co se ve Velké Británii narodila Luise Brownová, první dítě ze zkumavky. Specialisté z různých koutů světa počali metodou asistované reprodukce už přes tři milióny dětí.

Článek

Ještě v polovině sedmdesátých let jsme případy neplodnosti léčili pracnými a ne vždy úspěšnými operacemi. Muži s méně než pěti milióny spermií v mililitru ejakulátu neměli prakticky šanci na vlastního potomka. Oplodnění ženského vajíčka spermií mimo ženské tělo představovalo v té době naprostou science fiction.

Ani odborníci by tenkrát nevěřili, že se jen v České republice narodí v roce 2008 celá tři procenta dětí díky tomuto postupu. Mužům dnes stačí k oplodnění jediná pohyblivá spermie. Lékaři ji dovedou získat přímo z varlete.

Genetické vyšetření u zárodku

Před několika lety jsme také netušili, že dokážeme provést genetické vyšetření lidského zárodku ještě předtím, než ho umístíme do dělohy matky. MUDr. Jaroslav Hulvert z Centra asistované reprodukce ISCARE v Praze nám ho přiblížil na 17. celostátní konferenci k sexuální výchově v Pardubicích.

Pomocí mikroskopické techniky dokážou specialisté odebrat ze zárodku buňku už ve chvíli, kdy se skládá asi z osmi buněk. Pak vyšetří její chromozomy. V té době jsou všechny buňky prakticky rovnocenné. A odebrání jedné z nich vznikajícímu zárodku nijak neuškodí.

Specialisté provádějí toto vyšetření jen v případě, že hrozí vážné dědičné onemocnění. Z několika oplodněných vajíček, jež se začínají rýhovat, pak vyberou to zdravé.

Umělé mimotělní oplodnění tak nepředstavuje jen elegantní řešení jinak těžko řešitelných problémů, například neprůchodných vejcovodů. Zároveň se podílí na eliminaci nebezpečí vrozených nemocí a genetických vad. Pokud hrozí. Pomáhá tak rodičům v tom, aby žena porodila zdravé dítě.

Zmrazování zárodků už není věcí budoucnosti

Často vzpomínám na dědečka, lékaře, který skončil svá vysokoškolská studia v roce 1902. Za první světové války zažil na frontě mnoho amputací nohou i rukou. Jako malému chlapci mi vyprávěl, že jednou třeba dokážeme přišít useknutou ruku tak, aby fungovala. Tenkrát jsem tomu nevěřil. A vidíte, chirurgům se to už několikrát podařilo. A co teprve kdyby dědeček viděl, jak nám medicína umožňuje posun v čase.

Lékaři například dovedou zastavit zrání oplodněného lidského zárodku tím, že ho hluboce zamrazí. Znovu použít ho mohou až za mnoho let. Představte si třeba, že by vaší matce odebrali dvě vajíčka. Obě by oplodnili spermiemi vašeho otce. Z jednoho vajíčka se narodili vy. Druhé by pak čekalo v mrazicím boxu. Bylo by ho možné využít třeba až za pár roků. Vaše dvojče by dokonce mohla donosit v děloze i úplně jiná žena. Když by vaše maminka nebyla třeba už mezi vámi.

Nám, příslušníkům starší generace, nehrozí, že se takový bratr nebo sestra někdy objeví. Děti narozené dnes tuto jistotu pochopitelně nemají. Již se těším na to, jak to zamotá hlavu budoucím právníkům. Třeba při dědickém řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Rady našich babiček jak zaručeně otěhotnět

V poslední době trápí čím dál víc párů problém s otěhotněním. Touha po vlastním miminku pak představuje velké trápení. Přestože moderní medicína je v tomto...

Výběr článků

Načítám