Hlavní obsah

Radim Uzel: Účinnou antikoncepcí bez hormonů není jen kondom

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé antikoncepční postupy našich předků nám dnes připadají poněkud nemoderní a neúčinné. Nemusíme při tom chodit až do středověku. Ještě začátkem minulého století věřila u nás jedna vesnická porodní bába tomu, že žena zaručeně neotěhotní, když při menstruaci třikrát plivne žábě do tlamy.

Článek

Kolegové v Chile nám zase vyprávěli, že u nich ještě začátkem minulého století chodily ženy do pralesa. Škrábaly tam kůru ze zvláštního stromu zvaného cabeza de negro a pak ji z antikoncepčních důvodů žvýkaly.

S žabí tlamou to byla vyložená pověra. S pralesní kůrou nikoliv. Vědci v ní nedávno objevili chemickou látku nápadně podobnou ženským pohlavním hormonům. Takže opravdu byla jakýmsi předchůdcem antikoncepční tablety, která spatřila světlo světa o pěkných pár desítek let později.

Jako chemická antikoncepce sloužily kdysi i kuličky ze sloního trusu. Africké ženy si je zaváděly do pochvy. Také tady platí staré přísloví: Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Nevábné sloní exkrementy totiž skutečně dokázaly znehybňovat mužské spermie a jejich uživatelky díky tomu neotěhotněly.

Moderní medicína už dávno opustila tyto poněkud pochybné přírodní prostředky. Neopustila však zajímavou myšlenku chemické nehormonální antikoncepce. Snaží se nabízet takové přípravky, které při zavedení do pochvy neuškodí a spermie rychle zahubí nebo zneškodní.

Poševní tobolky nebo gely

Díky rozvoji chemického průmyslu objevili vědci v posledních letech ideální látku: benzalkonid. Splňuje všechny zmíněné požadavky. Pravým požehnáním se tato antikoncepce stává pro ženy, které z nějakého důvodu nemohou užívat hormonální antikoncepci. Třeba kvůli kouření nebo kvůli tomu, že jim hrozí zvýšené riziko krevních sraženin, tedy trombóza.

Bez lékařského předpisu dostanou nový prostředek v lékárně. Buď ve formě tabletek, nebo poševního krému. Musí si ji ovšem zavádět před každým pohlavním stykem. Pokud jde o jejich antikoncepční účinek, jsou prý desetkrát účinnější než kondom. To ovšem neznamená, že by ji partneři nemohli používat zároveň s kondomem.

Účinnost těchto tabletek, případně krému může snížit jenom styk s mýdlem. Proto gynekologové doporučují svým klientkám, aby v tomto případě používaly k intimní hygieně pouze čistou vodu.

Benzalkonid, který hubí spermie, má ovšem ještě jednu příjemnou výhodu. Může fungovat také jako lubrikační gel. To platí zejména tehdy, pokud ho žena používá ve formě krému.

Může se zároveň pochlubit i dezinfekčním účinkem. Snižuje totiž nebezpečí nákazy některou ze sexuálně přenosných nemocí. Nesmíme si to ale představovat tak, že zcela vyloučí přenos kapavky, chlamydií nebo HIV. Nicméně dokáže toto nebezpečí výrazně omezit.

Přečtěte si také: Počítač na bázi DNA bude léčit rakovinu
Představte si ho jako chytrou látku, která vnímá biochemické prostředí, provede jeho analýzu a v reakci na zjištěnou diagnózu uvolní odpovídající lék. Jako z vědeckofantastického románu! Více se dočtete v Café, čtvrteční příloze deníku Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám