Hlavní obsah

Antikoncepci používá jen necelá čtvrtina Čechů

Novinky, Kateřina Šmídová

Antikoncepce slouží především jako ochrana před nechtěným početím, přesto ji podle výzkumu, který provedla společnost Median, používá jen necelá čtvrtina Čechů. Jen polovina z nich přitom používá kondom, který jako jediný spolehlivě chrání i proti přenosu pohlavních chorob.

Foto: Profimedia.cz

U Čechů jsou nejoblíbenější ochranou proti početí kondom a hormonální antikoncepce.

Článek

Antikoncepci ve věku 12 - 79 let používá jen 23, 2 % Čechů. Největší oblibě se přitom těší mezi mladými lidmi ve věku 20 - 29 let (41, 8 %).

Antikoncepce je starostí ženy

Jak vyplývá z výzkumu, nejoblíbenější antikoncepcí je mechanická antikoncepce pro muže - kondom, který používá téměř polovina dotázaných (48,3 %). Jen o něco méně respondentů se kloní spíše k hormonální antikoncepci (47,3 %). Další prostředky proti početí už evidentně ztrácí. Třetí nejoblíbenější antikoncepci, nitroděložní tělísko, používá jen 8, 8 % respondentů. Hormonální náplasti a injekce slouží více než 4 %.

Podle většiny dotazovaných (40 %) by se měla o antikoncepci starat především žena. Jen o 3% méně respondentů tuto starost nepřenechává pouze něžnému pohlaví. To, že antikoncepce naopak není výhradní starostí ženy, si myslí pouhých 21 %.

Výzkum probíhal od září minulého roku do března letošního roku. Zúčastnilo se ho celkem 7842 respondentů ve věkové kategorii 12 - 79 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám