Hlavní obsah

Chrápání ničí sexuální život párů

Novinky, Agáta Fischerová

Většina žen uvádí, že „hlasitý spánek“ jejich partnera, je pro ně vysloveně eroticky odpudivý. Nemluvě o tom, že se kvůli němu samy nemohou dobře vyspat. Dámy by však neměly být nespravedlivé – až 15 procent z nich pravidelně chrápe taky. Je ale pravda, že u pánů je tento problém třikrát častější.

Foto: Profimedia.cz

Moderní kosmetická medicína nabízí nové způsoby léčby chrápání.

Článek

„Chrápání je způsobeno překážkou proudění vzduchu horními dýchacími cestami a vibrací uvolněného nebo prodlouženého měkkého patra. Může se projevit v kterékoliv fázi spánku, ale více se objevuje v takzvané REM fázi. Zpočátku v poloze na zádech, později i v poloze na boku.

Ovlivnit ho můžeme redukcí váhy, pohybovou aktivitou, nekouřením, spánkovou hygienou, v těžších případech operativní léčbou nebo léčebnou aplikací přetlakového dýchání po dobu spánku, pokud je spojeno i se zástavami dechu,“ vysvětluje doktorka Milada Hobzová ze spánkové laboratoře Kliniky plicních nemocí a TBC Fakultní nemocnice Olomouc.

Za chrápání mohou velmi často kila navíc

Až 80 procent lidí, kteří jím trpí, má nadváhu nebo obezitu. Tuk kolem hrtanu totiž zužuje dýchací cesty a podporuje dýchání ústy. Jednoznačně platí, že čím tělnatější člověk, tím pravděpodobnější je jeho sklon k chrápání. Vlivů, které ho způsobí, je však mnohem víc – jedním z nich je i prokázaná dědičnost těchto potíží.

Četnost chrápání narůstá i se zvyšujícím se věkem - nad čtyřicet let občas chrápe asi až 54 procent mužů, žen o něco méně. S tím nic nenaděláme, ale řada dalších faktorů už je v naší moci - zejména jde-li o správnou spánkovou hygienu.

Velmi nevhodné je kouření, které dráždí nos a krk a způsobuje opuchnutí sliznice. Zapomenout bychom rovněž měli na konzumaci alkoholu před spánkem, který uvolňuje krční, obličejové a čelistní svaly a podporuje dýchání ústy.

Moderní způsoby léčby

Moderní kosmetická medicína nabízí i další způsoby léčby chrápání, a to laserové zákroky na měkkém patře, eventuálně laserové zprůchodnění nosu. Při této operaci je vytvořeno zcela nové patro včetně čípku a následné hojení pak vede k jejich celkovému zpevnění.

Průběh zákroku je bezbolestný a s minimálním krvácením. Konečný efekt, který se hodnotí až po několika týdnech, je ve většině případů velmi dobrý a dlouhodobý – úspěch lze čekat až v 90 procentech případů.

Pokud je chrápání spojeno s přechodnými zástavami dechu ve spánku či zvýšenou denní spavostí, usínáním při monotónní činnosti a mikrospánky, je rozhodně vhodné vyhledat odborníka, který provede nezbytná vyšetření.

„Vyšetření probíhá ve spánkových laboratořích, které jsou součástí neurologických, plicních, psychiatrických nebo ORL pracovišť. Toto vyšetření je vhodné i při obtěžujícím chrápání,“ dodává odbornice na spánek MUDr. Milada Hobzová.

Reklama

Související témata:

Související články

Chrápání obtěžuje, ale také ohrožuje

Spát vedle partnera, jenž chrápe, je velmi vysilující a málokdo to vydrží. I z tohoto důvodu mnoho párů raději spí v oddělených ložnicích. Chrápání, ale také...

Výběr článků

Načítám