Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Tajemství potravinového orgasmu

Právo, Radim Uzel

Proč některým lidem působí radost, když tomu druhému udělají na těle cucflek? Částečně to vysvětluje verš známé písně, ve kterém zazní věta: "…láskou bych tě sněd". Pokud se nad těmi slastnými pocity zamyslíme z vývojového hlediska, musíme přiznat, že se jedná o zvláštní propojení obživného a sexuálního pudu.

Foto: Profimedia.cz

Líbání a orální sex jsou přirozeným završením úzkého vztahu mezi přijímáním potravy a sexem.

Článek

Přijímání potravy a ukájení pohlavního pudu má mnoho společných rysů. Vynalézavého člověka možná napadne, že jedno můžeme do značné míry nahradit druhým.

Využívá toho dokonce i sexuologické poradenství. Manželkám, které si stěžovaly na neustálé manželovo osahávání, poplácávání a všemožné dotírání, dávali někteří odborníci rady, jejichž podstatu vystihuje slogan: „Krmte tu bestii!“

Sladký pocit potravinového orgasmu se v nás možná vyvinul už v okamžiku sání mateřského prsu. Možná i proto jsme si potřebu pokrmu záhy spojili se sexuálním pocitem slasti. Tedy s živočišným teplem, drážděním úst, rtů a jazyka, pachem blízkého lidského těla, jeho cumláním a olizováním. Líbání a orální sex jsou pak přirozeným završením tohoto úzkého vztahu mezi přijímáním potravy a sexem.

Ženské mlsání

Také ženská sexualita je s potravou trochu spřízněná. Zatímco muž po uskutečněném sexuálním aktu usíná nebo odchází domů k manželce, žena prý dostává chuť na sladké.

Jeden zkušený donchuán mi líčil, že má vždy po ruce nějaký bonbón nebo kousek čokolády. Ta totiž obsahuje chemické látky, jejichž účinek je podobný sexuálnímu prožitku. Cucáním čokolády si žena sex vlastně prodlužuje.

Existuje však ještě jedna teorie, která tu oblibu ženského mlsání po souloži vysvětluje. Ženské chutě jsou prý jakýmsi živočišným atavismem, při němž si žena po souloži podvědomě opatřuje kalorický přísun pro čerstvě počaté dítě. Moderní antikoncepce nedokázala tento pravěký pud ovlivnit.

A ještě něco má jídlo společné se sexualitou. Jakési spojení se zárodečnou agresí. Vegetariáni se jí cíleně vyhýbají. Na rozdíl od většiny lidí, všežravců. Ti zabíjejí jiné bytosti, aby měli co jíst. Dřív zabíjeli při lovu, dnes to za nás obstarají chválabohu řezníci.

Nedráždit a krmit

Při jídle občas ceníme zuby, stejně jako když máme vztek. Také během soulože se milující partneři občas kousnou. A zmiňované cucfleky do toho zapadají jako klíč do správného zámku.

Ve spojení lásky a potravy zašli nejdál křesťané. Během svatého přijímání s láskou pojídají svého boha. Věřící podobojí pak symbolicky pijí i jeho krev. Jenom jsem dosud nepochopil, proč to mešní víno je bílé, když krev je přece červená.

Velmi jasně si spojení sexu a potravy uvědomují také inteligentní, ale sexuálně chladné nebo málo náruživé ženy. Pro svého sexuálního loudila mají neustále připravené různé pamlsky. Stejně jako krotitel dravé zvěře. Domácnost pak může vzdáleně připomínat zoologickou zahradu. Muže v ní chovají pod nápisem „Nedráždit a krmit!“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám