Hlavní obsah

Bakteriální kondom ochrání ženy před virem HIV

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SACRAMENTO

Dosud si navlékali kondom pouze muži. Nové výzkumy ale potvrzují, že příště si je docela rády pořídí i ženy. Nepůjde však o klasický latexový antikoncepční prostředek. Ženský kondom ve skutečnosti tvoří geneticky modifikované bakterie.

Článek

Pokud si je žena nechá naočkovat do své vagíny, budou ji mikroskopičtí tvorové chránit před infekcí HIV. Geneticky upravené bakterie totiž produkují bílkoviny, které brání průniku HIV do ženského těla.

Zatím byly bakterie použity pouze při testech ve zkumavkách, kde skutečně dokázaly poškodit a zahubit virus HIV. Nyní se vědci pokoušejí zavést nemodifikovanou kolonii bakterií, které se běžně vyskytují jako součást vaginální mikroflóry žen, do vagíny opice makak rhesus.

Další pokusy na makakovi ukáží, zda se budou moci bakteriální klony potírající HIV využít také u člověka. "Pak už bude zbývat poslední krok, klinické testy. Pokud budou úspěšné, budeme se snažit prosadit naši metodu co nejdříve a co nejrychleji," uvedl vedoucí výzkumu Peter Lee ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii.

Bakterie vyřeší problém zakázaných kondomů

Ačkoli se v nedávné minulosti začaly objevovat efektivní  vakcíny proti HIV, vědci nebyli vždy stoprocentně spokojeni a zaměřili se i na jiné metody prevence. A právě kultivace bakterií, které by byly schopny bránit průniku HIV dále do těla, se jeví jako velmi progresivní způsob výzkumu.

Úspěch využití bakteriální kultury u žen vidí odborníci zvláště v zemích, kde jsou pánské kondomy kvůli společenským konvencím naprosto nepřijatelné.

Podobné pokusy s chemickými látkami, které by fungovaly jako ženský kondom, selhaly. Ačkoli chemikálie účinně ničily HIV viry, zároveň poškozovaly membrány buněk vagíny, které pak byly daleko náchylnější k napadení jinými viry a nemocemi. Bakteriální metoda by poškození ženského těla měla maximálně odbourat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám