Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Adrenalin zvyšuje chuť na sex

Právo, Radim Uzel

Jedna pacientka uvedla v sexuologické poradně, že chuť na sex dostane jen v situaci, kdy při pohlavním styku hrozí vyrušení, prozrazení a případně i skandál.

Foto: Zavoral Libor, ČTK

Pořádným adrenalinem může být i přechod po dvacetimetrovém laně.

Článek

Na kolotoči se mi dělá špatně od žaludku. Proto byla mou nejoblíbenější pouťovou zábavou jízda strašidelným zámkem. Měl jsem rád hrůzyplné skřeky fantastických příšer, náhle osvětlené kostry nebo drápy nebožtíků, které se na mě sápaly. Byly tou správnou adrenalinovou zábavou mého dětství.

Nedávno jsem viděl v televizi dvě slečny. Rozhodly se proplout na kánoi propustí v jezu po rozvodněné řece. Strážníci, kteří je varovali, je už za pět minut tahali z vody polomrtvé. To byla trochu drsnější podoba zábavy mého dětství. Překonané nebezpečí a náhle vyplavený adrenalin způsobuje lidem jakýsi příjemný pocit. Psychologové ho často srovnávají s úspěšným sexuálním zážitkem.

Ne náhodou. Při orgasmu se do krve vyplavují stejné hormony, jaké kolují v těle diváka strašidelného hororu. Někteří lidé pak rádi kumulují oba požitky dohromady.

Na první pohled by se zdálo, že prodělávané nebezpečí znemožňuje sexuální prožitek. Nejednu poruchu mužské erekce přece vyvolává psychický stres a obava ze selhání. Někdy ale býváme svědky přírodního paradoxu.

Stresová situace u někoho sexualitu naopak provokuje

Třeba letecké nálety za druhé světové války vyvolávaly u některých lidí vzplanutí pohlavní touhy. Je neuvěřitelné, že svist leteckých bomb může mít účinek afrodiziaka.

Jedna pacientka uvedla v sexuologické poradně, že chuť na sex dostane jen v situaci, kdy při pohlavním styku hrozí vyrušení, prozrazení a případně i skandál. Další dvojice si při souloži pouští domácí kino s krvavými horory.

Jiní chodí obcovat do převlékacích kabin oděvních obchodů nebo se při svých intimních hrátkách schválně nezamykají v kanceláři.

Sexuology proto nepřekvapí, že pro řadu adrenalinových sportovkyň představuje spolehlivá antikoncepce překážku sexuální touhy. To možná vysvětluje paradoxní jev: řada uživatelek antikoncepčních tablet pociťuje menší chuť na sex. Pravda, některé hormony mohou sexualitu do značné míry tlumit. Navíc citlivost na ně může být individuální.

Přesto je tento útlum nápadný právě u žen, které holdují horolezeckým dobrodružstvím, létají na životu nebezpečných kluzácích, skáčou s padákem nebo se s rozkoší plaví v nebezpečných vodách horských bystřin.

Nechráněný styk může být taky adrenalin 

Nechráněná soulož se pro ně stává adrenalinovou záležitostí. Nebezpečí nechtěného těhotenství představuje cosi jako chůzi po napjatém laně nad propastí. Pro takovýto nebezpečný sexuální zážitek pak nenalézám přiléhavější slovo než jadrné označení pocházející z němčiny: rajc.

Většině ostatních pomáhá spolehlivá ochrana před otěhotněním vytvořit pozitivní sexuální ovzduší. Zbaví je strachu. Pro adrenalin milující ženy představuje slabý čaj.

Až si vaše přítelkyně nebo kamarádka bude stěžovat na nedostatek sexuálního zájmu při užívání antikoncepce, zeptejte se, jak trávila poslední dovolenou. A kolik adrenalinu při tom vyteklo. Také je možné, že si už balí zavazadla a vyráží zdolat Mount Everest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám