Hlavní obsah

Jenom láska k zachování manželství nestačí

Sydney

Australští vědci zjišťovali, co je zapotřebí k zachování šťastného manželství, a dospěli k závěru, že jen láska k tomu nestačí. Podle studie badatelů z Australské národní univerzity ovlivňují trvalost manželského svazku takové faktory jako věk dvojice, předchozí vztahy a dokonce i to, zda kouří, nebo ne.

Foto: La Roche Posay, Novinky

Dlouhověkost manželského nebo partnerského svazku ovlivňují také děti.

Článek

Výzkumníci sledovali v letech 2001 až 2007 téměř 2 500 párů - manželských nebo partnerských - aby zjistili okolnosti soužití těch, kteří spolu zůstali, a naopak těch, kteří se rozvedli nebo rozešli.

Z výsledků vyplynulo, že například manžel o devět let a více starší než manželka se s dvakrát větší pravděpodobností rozvede. A stejně tak muži, kteří se oženili před pětadvacátým rokem života.

Rozvodovost ovlivňují i děti

Dlouhověkost manželského nebo partnerského svazku ovlivňují také děti. Jedna pětina dvojic, která měla děti před manželstvím - ať už z předchozího vztahu nebo společné - se rozešla ve srovnání s pouhými devíti procenty dvojic bez dětí narozených před sňatkem.

Také ženy, které touží po dětech mnohem víc než jejich partneři, s větší pravděpodobností skončí u rozvodového soudu.

Rovněž rodiče dvojice hrají ve vztahu svou roli. Studie ukazuje, že přibližně 16 procent mužů a žen, jejichž rodiče se někdy rozešli nebo rozvedli, na vlastní kůži zažilo rozpad manželství. A to ve srovnání s deseti procenty těch, jejichž rodiče se nerozešli.

Často i opakovaná manželství krachují

Výjimkou nejsou ani partneři, kteří zažívají druhé nebo třetí manželství. Ti se s devadesátiprocentní pravděpodobností spíše rozejdou než pár, který se bere poprvé.

Není žádným překvapením, že roli hrají i peníze. Šestnáct procent respondentů, kteří připustili, že byli chudí, nebo kde manžel - nikoliv manželka - byl nezaměstnaný, se rozešlo, ve srovnání s pouhými devíti procenty dvojic s finančním zázemím.

S větší pravděpodobností se také rozpadne vztah párů, v nichž jeden z partnerů kouří.

Za méně důležité pokud jde o riziko zániku vztahu označili badatelé faktory jako počet a věk dětí narozených manželskému páru, postavení ženy v zaměstnání a počet let, po která byla dvojice zaměstnána.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozvod může urychlit stárnutí pleti

Pokud jste zažili rozvod, asi vás to nepřekvapí. Američtí vědci zjistili, že rozvod opravdu člověku přidá pár vrásek. Na váš vzhled má dokonce větší vliv než...

Výběr článků

Načítám