"Pracovníci ve školních jídelnách nejsou mnohdy dobře vzděláni v oboru stravování dětí. Těžké a dlouhodobě tepelně upravované nebo chemicky konzervované potraviny musejí nahradit čerstvé zeleninové a ovocné pokrmy. Odborníci z jiných koutů světa mají podobné zkušenosti jako my v USA," tvrdí profesorka výživy Joanne Slavinová z univerzity v Minnesotě.

Ve Washingtonu už začali projednávat vládní program osvěty, týkající se stravování mládeže, na jehož základě mají být v amerických školách zdarma k dostání svačiny výhradně z čerstvého ovoce a zeleniny. Odborníci na stravování vybízejí i jiné vlády po celém světě, aby se do podobného programu zapojily také.

Například ve Spojených státech byli dosud podporováni producenti masa a mléka, surovin, jejichž konzumaci ve větší míře nelze doporučit. Nyní však začíná vláda podporovat producenty ovoce a zeleniny. Výchovou dětí by se navíc mělo dosáhnout změn v jídelníčku příštích generací dospělých. Ve Spojených státech podobně jako v Německu, ve Velké Británii i v České republice totiž neustále přibývá obézních lidí.