Hlavní obsah

Proč se muži nechtějí ženit aneb Jak polapit samotáře

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít toho pravého partnera někdy vyžaduje nutnou dávku štěstí a odhodlání. Najít, ale ještě neznamená získat. Okouzlit například typického představitele starého mládence není až tak složité, jako udržet si dlouhodobě jeho zájem. Dotlačit pak takového muže do chomoutu a založit s ním rodinu, je téměř nemožné.

Foto: Profimedia.cz

George Clooney patří mezi nejžádanější staré mládence.

Článek

Za staromládence je považován muž, který v době, kdy jeho vrstevníci zakládají rodiny a žení se, zůstává stále sám. Staromládenec nemá potřebu či touhu se seznamovat za účelem vážné známosti nebo sňatku. Samota je tak dobrovolnou volbou životního stylu, ve kterém jsou muži spokojení.

Seberealizace táhne

Z pohledu sociologů a psychologů je hlavním důvodem dobrovolného samotářství touha po seberealizaci.

Dnešní doba skýtá neuvěřitelné možnosti v kariérním růstu, i v možnostech naplnění svých snů. A být sám, v tomto směru znamená zelenou.

Volnost a nezávislost naopak umožňuje se naplno věnovat práci i koníčkům. Svou úlohu hrají i peníze. Svobodní a nezadaní muži se nemusí ohlížet na rodinu a veškeré finance tak mohou investovat jen za sebe, své koníčky a svůj volný čas.

Klid nadevše

Dobrovolná samota má i další velký plus. Nabízí klid, pohodu a umožní tak po náročném pracovním dni vypnout. Staromládenci se po příchodu domů nemusí zpovídat z toho proč neuklidili ponožky, hrnek od snídaně, ani proč nemají touhu jít na nákup.

Pokud chtějí v klidu relaxovat, mají možnost. Chtějí-li se odreagovat při sportu nebo se pobavit s přáteli, nikdo je neomezuje ani nehlídá.

Vysoké nároky žen

Dalším důvodem jsou i stále se zvyšující nároky žen. Nejde jen o luxus a nákladný život, ale i o představy o ideálním partnerovi a otci jejich dětí.

Ty jsou většinou tak vysoké, že je prostě hned tak někdo neuspokojí. Potíž je ale i na straně mužů. Jen málokterý z nich je totiž ochoten se role ideálního partnera zhostit a vzdát se tak vlastního pohodlí. Když už to zkusí, pak je případný neúspěch od života ve dvou ještě víc odradí a oni se zatvrdí v tom, že samota je nejlepší.

Muži jsou raději sami i ze strachu ze zklamání a z toho, že nenajdou tu pravou.

Strach z výběru partnerky potvrzuje i průzkum amerického sociologa Carla Weismana, který vybral 1533 pohledných a úspěšných mužů, jež se nechtěli vázat a vyzpovídal je. Chtěl tím pomoci ženám v tom, aby pochopily, proč jsou jejich snahy ulovit takové muže marné.

Jeho závěr byl jednoznačný. Muži jsou mnohem víc vystrašení ze svatby se špatnou osobou než z toho, že by se neoženili nikdy.

Mají vzor v 007?

Mezi staré mládence patří i ti, co sice nejeví zájem o svatbu, ale ženám se jinak nebrání. Svádí, koketují, ale nežení se. Ženy takové muže milují a muži milují je. Okolí samotářské svůdníky považuje za lehkomyslné proutníky, kteří si se ženami pouze užívají.

Klasickým samotářem svůdníkem je i agent 007. Muži z této skupiny se nevážou dlouhodobými a pevnými vztahy a jde jim jen o krátkodobé flirtování. Jsou od přírody lovci a monogamie je pro ně nepřirozená. Takové muže spojuje život na vysoké noze, krátké milostné románky plné vášní a nespoutanost.

Životní zlom

Podle psychoterapeuta Davida Doležala z poradny Psychoterapeut.cz nemusí být staromládenectví trvalým životním stavem. „I zapřísáhlí samotáři jednoho dne zatouží usadit se.

Najednou pochopí, že již nemají potřebu být pouze uznávanými, slavnými a úspěšnými a zatouží po klidu,“ vysvětluje odborník.

Pokud samotář dojde k takovému rozhodnutí, přichází doba, kdy není zase až tak těžké ho dostat do chomoutu.

Jak ho zlákat do manželství

Polapení samotáře je čistě individuální záležitost. Každý muž má svá slabá místa a záleží na detektivních schopnostech žen, při jejich objevování.

Někteří psychologové radí, dát mužům naprostou volnost. Nebránit jim ve flirtování s jinými ženami a co nejvíce podporovat jejich kariéru i zájmy. Tak aby muž sám přišel na to, že našel tu pravou, která mu stojí za to. Někdy starého mládence o výhodách života v páru přesvědčí až společný potomek. Hrdý otec najednou začne svět i matku svého dítěte vidět úplně jinak.

Výhody svobodného života
- je svobodnější, volnější a otevřený novým zkušenostem
- může se nerušeně zaměřit na svůj cíl a věnovat mu veškerou energii
- má více času i prostoru ujasnit si své priority a co od života chce
- volně nakládá i se svým volným časem
- je si svým vlastním pánem

Samota jako nedobrovolná volba:

- Podle psychologů a sociologů jsou ale i nedobrovolní samotáři. Mezi ty patří muži, jež se neumějí seznámit, bojí se komunikace s druhým pohlavím a v situaci, kdy by se měli ve vztahu k ženě nějak projevit, selhávají a nevědí, co mají dělat.

- Samostatnou skupinou jsou i muži, jež se nedokážou odpoutat z maminčina náručí a bojí se, že v každém vztahu okamžitě selžou. Takový muž má pocit, že pouze maminka je ta pravá, která dokáže mít pochopení.

- Příčinou nedobrovolného staromládenectví mohou být i peníze. Pokud jich muž nemá dost, začne to vnímat jako vlastní selhání a neschopnost zabezpečit rodinu, proto se trvalým vztahům raději vyhýbá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám