Hlavní obsah

Radim Uzel: Mužský hormon testosteron jako móda a byznys

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci zkoumali účinky testosteronu, mužského pohlavního hormonu produkovaného varlaty, už v 19. století. Transplantace zvířecího varlete, která měla muži pomoci, aby dosáhl věčné pohlavní svěžesti, plodnosti i potence, se tehdy stala jakousi módou.

Foto: Profimedia.cz

Pohlavní orgány zásobují téměř každého muže testosteronem v nadbytečném množství. K dostatečně uspokojivému sexuálnímu životu většinou stačí asi čtvrtina tohoto množství.

Článek

Lékaři připisovali stárnutí, horší erekci a ztrátu libida právě klesající produkci tohoto hormonu. Výzkumy vědců však vyvrátily tuto teorii před více než padesáti lety.

Zároveň ukázaly, že pohlavní orgány zásobují téměř každého muže testosteronem v nadbytečném množství. K dostatečně uspokojivému sexuálnímu životu většinou stačí asi čtvrtina tohoto množství.

Nadbytečný je také počet spermií

Varlata produkují mnohem více zárodečných buněk, než by stačilo k oplodnění ženy. Příroda si tu schválně vytvořila jakousi rezervu.

Odborníci se dlouho domnívali, že u stárnoucích mužů bývá častou příčinou obtíží v pohlavním životě právě snížená tvorba testosteronu. K tomu dochází u každého muže nejpozději v padesáti letech. Někdy mluvili o mužském klimakteriu. Mysleli si, že se podobně jako klimakterium ženské dá léčit dodáním chybějících hormonů.

U muže je však situace složitější. Kromě poklesu hormonů tu hraje roli především snížená citlivost cílových tkání. Stárnoucí topořivá tělesa penisu pak často nevzkřísí ani to, když muž do sebe napumpuje velké dávky hormonů.

Také příznivý vliv testosteronu na chování člověka má své meze. Na jedné straně se prokázalo, že mužský pohlavní hormon je spoluodpovědný za agresivitu. Vzpomeňme na nepoměr mezi násilnými sexuálními činy u mužů a u žen. Na druhé straně zde existuje určitý limit. Ani sebevětší dávky hormonu pak agresi nezpůsobí.

Pohlavní orgány zásobují téměř každého muže testosteronem v nadbytečném množství. Příroda si tak vytvořila jakousi rezervu.

Vědci sledovali před léty hladinu testosteronu u mužů s nadbytečným chromozomem Y. Tito muži se častěji dopouštěli sexuálního násilí a častěji končili i ve vězení. Zvýšené množství hormonu však u nich neobjevili. Násilníci se od ostatních mužů nelišili ani silnějšími svaly. Nápadné byly pouze jejich o něco chlupatější uši.

Hormony nepomáhají proti stárnutí

V poslední době se v tisku objevily články o tom, že milióny Američanů zahánějí mužským pohlavním hormonem příznaky stárnutí a poruchy erekce. A jejich počet roste. Poplašné zprávy o tom, že pět miliónů mužů v USA má abnormálně nízkou hladinu testosteronu, mohou sice zvýšit odbyt hormonálních pilulek, náplastí a gelů. Tato snížená hladina však ve většině případů nemůže za jejich sexuální poruchy.

Nadbytečný přísun testosteronu zlepší náladu a zabrání řídnutí kostí. Zároveň však zvýší riziko rakoviny prostaty. Hormonální léčba mužů by proto neměla být záležitostí samoléčitelství. Její vhodnost by měl vždy posoudit lékař.

Příčinou poruch erekce, které se u mužů objevují s přibývajícím věkem, nebývá většinou nedostatek mužského pohlavního hormonu. K jejich zmírnění někdy postačí volně prodejné přípravky.

Bez lékařského předpisu můžeme dostat třeba přípravky s L-karnitinem a dalšími látkami. Muž se u nich nemusí bát vedlejších účinků ani předávkování. Pokud mu nepomohou, nepředepíše mu lékař testosteron, ale spíš pilulky typu viagry nebo cialisu. Stejně jako L-karnitin zlepšují prokrvení pohlavních orgánů, jenom to dokážou razantněji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám